ВЕЋИНА БАНКАРА ПРОТИВ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

0
765

Само на банкомату НЛБ банке постоји опција за српски језик

ВЕЋИНА БАНКАРА ПРОТИВ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

Иако у Пљевљима живи, према попису становништва из 2011. године, 20.787 становника који говоре српским језиком, само НЛБ банка има банкомат на коме своје податке можете укуцати на српском језику. Од укупног броја становника 67,52 одсто становника говори српским језиком а на банкарским банкоматима нема већинског језика. Тако ћете на истим тим банкоматима редовно срести црногорски језик, као и друге језике. Према многим изворима, наводно банке су страни а не домаћи капитал. Међутим, и Прва банка чији је већински власник Ацо Ђукановић, брат предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, на банкомату нема српског језика. Наводно у овој банци се ради о домаћем капиталу, али исту не занима већинска воља Пљевљака.

У читавој причи не треба заборавити да у Пљевљима живи 17.569 Срба, односно 57,07 одсто. Односно, да поред Срба и 3.218 Црногораца говори српским језиком. За све оне који се боре за очување српског језика можда би било добро да своје рачуне отворе у оној банци која их поштује као људе, односно да своје плате и пензије примају тамо гдје имају могућност да слободно искажу своју вољу.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here