5 евра за килограм „прља“

0
171

Пљеваљски сточари у последње вријеме готово по истим цијенама продају тврди и без масноће сир, као пуномасни. Потражња је изузетно велика, а све је мање оних који производе ову врсту сира. У народу познат као сир „прљо“, јер се добија од млијека са кога се прво скине кајмак, сада има бројне купце и продаје се по 5 евра по килограму, док је цјена пуномасном сиру 6 евра. Занимљиво је да се „прљо“ не може наћи на Млијечној пијаци, већ се директно наручује од сточара. Од појединих сточара смо дознали да већ сада, јер је сезона производње кајмака а самим тим и овог сира на измаку, купци за наредну сезону поручују куповину „прља“.

Ранијх година, многи сточари приликом производње пуномасног кајмака, нису вршили производњу тврдог сира. Сиревина, након што би се кајмак скинуо, у већини случајева је коришћења за прехрану свиња. Тврди сир је има слабу цјену и ријетки су били они сточари који су га продавали а било је изузетно мало и купаца.

Сада је мало произвођача сира, јер је мало и оних сточара који производе и продају кајмак. С друге стране пуномасни сир све више смета здрављу људи, па је „прљо“ добро решење за оне купце који не смију да користе пуномасне производе.  

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here