ПОЛИТИЧКЕ ПАРТИЈЕ ИЗ ОПШТИНСКОГ БУЏЕТА ГОДИШЊЕ ДОБИЈУ 163 ХИЉАДЕ ЕУРА

0
626

Бошњачкој странци за једног одборника из општинског буџета 10 хиљада еура

ПОЛИТИЧКЕ ПАРТИЈЕ ИЗ ОПШТИНСКОГ БУЏЕТА ГОДИШЊЕ ДОБИЈУ 163 ХИЉАДЕ ЕУРА

За финасирање политичких партија и клубова ове године планирано је да се издвоји 163 хиљаде еура из пљеваљског локалног буџета. Према буџетском плану, од већ поменутог износа, 15 хиљада је намијењено за финасирање закупнине за сједишта појединих политичких партија. Како смо незванично дознали политичке партије и странке које од пљеваљске локалне управе нијесу добили простор за канцеларијски рад, добијају закупнину на мјесечном нивоу. Међу тим партијама и странкама налазе се све пљеваљске парламентарне организације изузев Демократске патије соцјалиста, која има општински канцеларијски простор у такозваној згради „Трепча“.

Када су у питању преостала средства од 148 хиљада еура она се дијеле у зависности колико која политичка партија или странка има одборничких мандата у локалном парламенту. Тако одборнички клуб Демократске партије социјалиста, који има 16 одборника, треба да у току ове године добије 60.239 еура. На другој је позицији Демократска Црна Гора, која има седам мандата, и треба да добије 26.672 еура. Нова српска демократија са два мандата добиће 12.395 еура, колико ће добити са истим бројем мандата Демократска народна партија. Социјалистичка народна партија и Покрет за Пљевља са по два мандата добиће 9.694 еура. Бошњачка странка која има један мандат добиће 10.080 еура, а Соцјалдемократе, са једним мандатом, 7.379 еура. Занимљиво је да у локалном парламенту Бошњачка странка има само једног одборника, односно одборницу Кенану Струјић, а да има готово три хиљаде већи приход на годишњем нивоу него што је то случај са Соцјалдемократама. И Бошњачка странка и Соцјалдемократе су своје мандате добили на заједничкој листи са ДПС-ом, током локалних избора 2018. године. Бошњачка странка чак има 386 еура више него што има Социјалистичка народна партија и Покрет за Пљевља, иако ове политичке организације имају по два мандата.

У плану буџета нема новца за независни одборнички клуб који чине Предраг Цвијовић и Срђан Пивљанин. Поменути одборници су били на листи Демократске партије соцјалиста али су ову партију напустили након политичких сукоба приликом доношења Закона о вјерским слободама 2019. године, када су отворено стали у одбрану Српске православне цркве. Цвијовић и Пивљанин су током прошле јесени формирали и независни клуб одборника. Сада остаје да се види хоће ли и они добити одређена средства и на који начин. Према важећим правилима и њих следује канцеларија за рад, као и износ од око десет хиљада еура. Поставља се питање, уколико новац добију, хоће ли то значити да ће се износ ДПС-у од 60 хиљада еура умањити.

Када се упореде ставке у буџету онда се јасно може видјети да невладин сектор добија знатно мање новца од политичких партија. Тако се  за невладине организације на годишњем нивоу издваја свега 20 хиљада еура. Много се мање издваја новца из буџета за станарине лицима  са социјалним потребама,  него за закуп простора за политичке партије. Док се на партије у овом случају троши 15 хиљада, социјално угрожена лица могу да се надају износу од свега три хиљаде еура. Притом за награде најбољим ученицима и студентима планирано је свега 2 хиљаде еура. За  набавку уџбеника за школарце план је  да се потроши 55 хиљада еура. И за студенске стипендије се много мање издваја него за политичке партије, јер је за ову намјену планирано да се потроши 31 хиљада еура. У поређењу са политичким партијама и Општинска организација Црвеног крста прима скроман износ, јер ће се за рад ове организације потрошити 38 хиљада еура. Поред социјалних давања, давања за школарце, не треба заборавити да је пљеваљска локална управа у овој години планирала  да за Програм  врхунског спорта издвоји 5 хиљада еура или 32 пута мањи износ него што троше политичке партије.

Не треба заборавити да поред 163 хиљаде еура за финансирање политичких партија из општинског буџета се издвајају и средста за накнаде одборницима. Према буџетском плану за накнаде ће бити потрошено 68 хиљада еура. На тај износ треба додати и плату предсједника локалног парламента Драгише Сокића, који овај посао обавља професионално. У сваком случају сваки одборник у просјеку, без Сокића, на годишњем нивоу добије по двије хиљаде еура. Наравно, од 34 одборника ни један одборник не добија исти износ, јер постоје разлике  услед различитих обавеза у раду скупштинских тијела.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here