НАРОД ПОСТИ, ЦРНА ГОРА СВЕ ЈЕ МАЊЕ ЦРНА

0
96

Духовна обнова гарант и за материјалну обнову

Ових дана у Црној Гори једна од главних вијести, поред оних око хапшења појединих бивших функционера је да сточари не могу да продају млијеко и мљечне производе јер је у току православни Васкршњи пост. Мљекари пријете да ће обуставити откуп, сточари тврде да ће млијеко просипати по улицама, а у свему се открива да се Црна Гора духовно обнавља. Прије пар деценија у Црној Гори је био значајно јачи сточни фонд, било је више млијека и мљечних производа, али дани поста нису могли утицати на продају и трговину, јер је и сувише било мало оних који су постили.  Ситуација се полако мијењала и данас су цркве недељом и другим празницама пуне вјерника. И не само да ти вјерници долазе на богуслужења, већ иста прате. Прошлог љета у пљеваљској цркви Свете Петке дешавало се недељом, током Свете литургије,  да нико не стоји за пјевницом већ да сви присутни хорски одговарају на свештеничке ријечи. Сигурно се и у другим храмовима, широм Црне Горе,  дешавају сличне појаве. Таква дешавања потврђују да се народ Христу вратио и да је након страшног пада који се десио током и послије Другог свјетског рата, дошла духовна обнова.

Почивши митрополит Амфилохије, у својој бесједи, приликом освећења темеља за градњу храма Христовог Васкрсења у Подгорици 1995. године је поручио: „Црној Гори нема материјалне обнове, док се не деси духовна обнова“. Митрополит Амфилохије је те ријечи изговорио након одслужене Свети литургије, коју су служили Патријарх српски Павле и Патријарх руски Алексеј II, а услед критика објављених у тадашњем једином дневном листу у Црној Гори „Побједи“, да се за изградњу поменутог храма троши много новца. Тадашњи критичари су своје тврдње бранили причом да су на снази санкције, да је рат у окружењу и да би се новац требао користити за друге сврхе. 

Митрополит Амфилохије није губио вријеме, а добро је знао шта треба радити. Обнова и градња храмова, мисионарење и стални рад на обнови духовног живота дали су резултате. Не треба сумњати, да у моменту када је све више оних који се моле и посте, да у Црној Гори неће бити боље. И не само у Црној Гори, већ у читавом окружењу. 

Наравно вијести да православни Срби у Црној Гори доживљавају духовни препород узнемиравају многе. Тако се на сличан начин, као и прије 29 година, у појединим медијима жели прикрити да долази неко ново вријеме. У тим медијима се може чути да је слаба продаја млијека и млијечних производа и услед поста исламског становништва. Рамазански пост је завршен прије петнаест дана. Притом муслимани у посту за исхрану користе млијеко и мљечне производе. Пост исламског становништва не може да негативно утиче на трговину мљечних производа али постоје они који се плаше молитве православних и њиховог поста. 

Сам Христос каже: „А овај се род не изгони осим молитвом и постом“. И управо је знао митрополит Амфилохије гдје је лијек за посрнулу Црну Гору. 

Наредних дана из Црне Горе ће се извозити млијеко у Босну и Херцеговину. Трговину је уговорио ресорни министар Владимир Јоковић. И пљеваљски произвођачи сира ће наћи тржиште за продају овог цијењеног производа. Вјерујући народ ће уз много већу радост него претходних година дочекати празник Христовог Васкрсења. Показана ревност током поста неће бити без награде и сасвим је сигурно да Црна Гора  због поста неће бити на губитку.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here