МЕДА НИ ЗА ПЧЕЛЕ

0
552

Пчелари упозоравају

МЕДА НИ ЗА ПЧЕЛЕ

Из Удружења пчелара „Матица” упозоравају да је ситуација у пљеваљским пчелињацима доста тешка, те да је неопходна прихрана пчелињих друштава. Наглашавају да меда произведеног на простору пљеваљске општине на тржишту нема већ од септембра прошле године, па истичу да су оваквом стању кумовале слабо медоносне претходне године.

  • Када је у питању 2019. година, може се слободно рећи да је те године било изузетно лоше и за пчеле неповољно прољеће. Остатак године је био добар. Прошле године прољеће је било добро, али је остатак године био лош. У таквим околностима већ у септембру прошле године није било пљеваљског меда за продају – каже за „Дан” предсједник Удружења пчелара „Матица”, Жарко Драгашевић, уз појашњење да је током прошлог љета било доста падавина и да пчеле нијесу имале довољно радних дана да сакупе мед. Он тврди да у меду који се тренутно нуди купцима има доста подвале и да се не ради о пчелињем меду. Посебно је изричит да меда произведеног на простору пљеваљске општине нема на тржишту, јер је меда било јако мало у кошницама.
  • Што се тиче овог прољећа оно такође није добро за развој пчелињих друштава. Честе хладноће су веома лоше за развој пчелињег легла – каже Драгашевић и наглашава да је прољетна прихрана пчелама неопходна.

Да је прихрана пчелињих друштава заиста неопхподна сагласан је и пчелар Радош Гачевић, чији се пчелињак налази на надморској висини од 1.200 метара, у селу Рт, у подручју Мјесне заједнице Потковач. Гачевић каже да је и јучерашњи дан искористио за рад у пчелињаку, али наглашава да су ријетки дани када се може радити око пчела, и када пчеле, услед лошег времена, излазе из кошница и сакупљају мед.

  • Сасвим је сигурно да је прољетна прихрана неопходна јер је ово прољеће доста лоше, а претходна година није била добра. Без помоћи, пчелиња друштва тешко могу преживјети ово прољеће– подвлачи Гачевић.

Претходних дана било је и оних пчелара који нијесу били вољни да разговарају на тему стања у њиховим пчелињацима. Сви су тврдили да је ситуација изузетно лоша а посјету за новинаре већина их је одложила за период када буде било више меда. Неки од њих су тврдили да их је срамота да имају госте, а да немају меда да их послуже.

Прошла година ће се памтити по корона вирусу и по празним кошницама, што је довело и до тога да се не одржи традиционална пљеваљска Изложба меда и пчелињих производа. Поменута манифестација је једна од ријетких мјера локалног агробуџета, која није реализована.

Уколико буде овогодишње љето, као и прољеће, са доста хладних дана и падавина, не би било никакво изненађење да изложбе не буде ни ове године.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here