ЕКОЛОШКА РЕКОНСТРУКЦИЈА И РАД ТЕРМОЕЛЕКТРАНЕ НЕМАЈУ АЛТЕРНАТИВУ

0
609

Демократе траже реконструкцију Термоелектране

ЕКОЛОШКА РЕКОНСТРУКЦИЈА И РАД ТЕРМОЕЛЕКТРАНЕ НЕМАЈУ АЛТЕРНАТИВУ

Из пљеваљског одбора Демократске Црне Горе позвали су представнике државне власти да се без одлагања уђе у еколошку реконструкцију Термоелектране. Из поменуте партије су подвукли да нема одлагања овог посла, јер, како је наглашено, тренутно не постоји алтернатива раду Термоелктране.

-Апсолутно је свима јасно да производња електричне енергије из угља нема неограничену будућност, међутим, еколошка реконструкција ТЕ као и функционисање исте, чиме би се директно обезбједила стабилност енергетског сектора у држави на дуге стазе, дефинитнивно немају алтернативу – казао је потпредсједник Општинског одбора Демократске Црне Горе Бојан Крвавац, уз појашњење да поједине структуре у Црној Гори прелако говоре о евентуалном гашењу Термоелектране ,,Пљевља“, која би, уколико не дође до еколошке реконструкције, била практично извјесна.

-Нејасно је како неко може тако ноншалантно да доводи у питање директну егзистенцију више хиљада породица, а индиректно опстанак цијеле једне средине, која је деценијама уназад била енергетски и привредни стуб државе Црне Горе. Па ваљда су Пљевља заслужила да се захваљујући еколошкој штети коју су наши грађани трпјели деценијама уназад, захваљујући милионима који су се слили у државни буџет из Пљеваља, данас дјелимично врати уложено кроз еко-реконструкцију, којом би се практично купила деценија за спровођење праведне транзиције и диверсификације дјелатности енергетских гиганата у Пљевљима. Економска рачуница је прилично јасна. Или ће држава уложити 54 милиона у еколошку реконструкцију, која ће задовољити европске стандарде, или ћемо увозити 100 милиона евра електричне енергије годишње. Дакле 54 милиона за десет година рада ТЕ Пљевља или милијарда увоза електричне енергије у следећих деценију. Да не помињемо да би финансије општине Пљевља биле сведене на просјачки штап захваљујући укидању еколошке накнаде, пореза на непокретност, концесионих накнада и слично – казао је Крвавац

 

 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here