МОЖЕ СЕ ГЛАСАТИ И СА ДОКУМЕНТИМА ЧИЈИ ЈЕ РОК ИСТЕКАО

0
485

Коалиција „МИР ЈЕ НАША НАЦИЈА“ пита зашто је министар Нухоџић тјерао грађане да стоје у редовима

МОЖЕ СЕ ГЛАСАТИ И СА ДОКУМЕНТИМА ЧИЈИ ЈЕ РОК ИСТЕКАО

Сваки бирач уписан у бирачки списак, на изборима који ће се одржати 30.08.2020. године, моћи ће остварити своје бирачко право и са личном картом или пасошем чији је рок важења истекао.

На захтјев Демократа то су званично потврдили и надлежни органи Државна изборна комисија и Министарство унутрашњих послова.

Датим Мишљењем Државна изборна комисија констатовала је да ће на предстојећим изборима у Црној Гори, бирачима којима је истекао рок важења личних документа бити омогућено бирачко право, будући да је суштина коришћења личног документа на бирачком мјесту утврђивање идентитета бирача и спровођење електронске идентификације бирача.

Писмом од 14.08.2020. године министар Мевлудин Нухоџић саопштио је да ће у уређају за електронску идентификацију бирача, за свако бирачко мјесто бити садржани задња фотографија бирача из регистра личних карата или пасоша, као и машински читљив запис, без обзира на то да ли је истекао рок важења личне карте или пасоша.

Јасно је да ће бирачи, на бирачком мјесту свој идентитет моћи доказати и бирачко право остварити и на основу личне карте или пасоша којима је истекао рок важења, и да им нико због те околности њихово наведено уставно право не може, нити смије ускратити.

Остаје нејасно због чега су представници Министарства унутрашњих послова и министар лично, почев од 01.08.2020. године, у више наврата позивали грађане Црне Горе, њих око 50.000, којима је истекао рок важења личних идентификационих докумената, да у што краћем року, предају захтјев за њихову замјену везујући те активности за 30.08.2020. године као дан одржавања предстојећих избора.

Министар је дужан јавности дати објашњење због чега је позивао грађане да у мјесецу августу, мјесецу годишњих одмора, у постојећим условима проглашене епидемије коронавируса (ЦОВИД-19), чекају сатима у редовима, да би до 30.08.2020. године замијенили своје личне карте, иако је знао да бирач, своје бирачко право, као што је био случај и увијек до сада, може остварити са личном картом или пасошем чији је рок важења истекао.

Зашто, сада саопштени став Министарства да ће идентификација бирача и остваривање бирачког права на дан избора бити омогућено бирачима  који посједују личну карту чији је рок важења истекао, грађанима и укупној јавности није саопштен 01.08.2020. године, када је и упућен позив бирачима да у што краћем року замијене своје личне карте.

Нико нема право, па ни министар Нухоџић да ствара неизвјесност у погледу услова за остваривање бирачког права, и бирачима намеће по њих непостојећу обавезу да своја лична документа којима је истекао рок важења морају замијенити до дана одржавања избора.

Вријеме ће засигурно показати што је био стварни циљ наведеног позива грађанима од стране министра Нухоџића.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here