Уколико цијене домаћег пасуља наставе да расту, у наредном периоду могло би се десити да килограм пасуља достигне цијену јагњећег меса. Домаћи пасуљ већ је дуже вријеме скупљи од свињског и јунећег меса из увоза, а тренутна цијена од 10 евра по килограму најбоље свједочи о томе колико је ова намирница постала луксуз.
Прошле године домаћи пасуљ се могао купити за 7 до 8 евра, али је ове године дошло до новог раста цијене. Иако се сматра најскупљим поврћем, у пљеваљском крају се и даље не предузимају конкретни кораци како би се производња унаприједила. Веће количине домаћег пасуља засигурно би довеле до нижих цијена.
С друге стране, увозни пасуљ се у појединим маркетима продаје и за 2,5 евра, али је ријеч о роби лошег квалитета. Грађани га купују само у великиој оскудици или када нијесу у могућности да приуште домаћи производ.
Не треба заборавити да је управо неконтролисани увоз годинама уназад угушио домаћу производњу. Пљеваљски пољопривредници нијесу могли издржати трку са јефтиним увозним производима, а када је домаћа производња готово угашена, на тржишту се појавио увоз још слабијег квалитета.
Поред тога, производња пасуља у пљеваљском крају и даље се обавља на начин готово идентичан ономе од прије сто година. За озбиљан помак неопходно је улагање у системе за наводњавање, модернизацију обраде земљишта и механизацију у процесу комљења пасуља.
За развој производње свакако би била корисна и примјена искустава земаља у региону, прије свега Србије, која је у последњим годинама значајно унаприједила производњу махунарки.


