Услуге касапа и месара, приликом клања и припреме меса за зимницу, ове године су значајно поскупјеле у Пљевљима. Клање свиња и припремање меса за сушење прошле године наплаћивало се око 50 евра, док се тренутно цијена креће од 60 до 70 евра. Када је ријеч о клању оваца, услуга сада кошта 20 евра, у односу на прошлогодишњих 15.
Највећи раст биљежи услуга клања јалових крава или јунади, за коју касапи траже око 150 евра, док је прошле године цијена износила око 100 евра.
Раст цијена услуга клања и припреме меса за зимницу доводи се у везу са смањењем броја лица која се баве овим послом, док је истовремено све више оних који траже овакве услуге. У сеоским подручјима старије особе које држе свиње за зимницу нису у могућности да самостално обаве клање и припрему меса за сушење. Слична је ситуација и уколико се одлуче за припрему овчијег или говеђег меса. У самом граду, услуге касапа већ дуго су устаљена пракса.
Прије петнаест до двадесет година клање домаћих животиња за зимницу обављало се у виду народног обичаја — мобе. Међутим, како се становништво све мање дружи и како све више домаћинстава настоји да самостално организује своје послове, за овај традиционални обичај готово да више нема мјеста.
У сваком случају, Пљевљаци који купују живу стоку за клање морају рачунати и на додатни трошак — услуге касапа.


