ОТВОРЕНА СРПСКА КУЋА

0
1623

Јуче у Пљевљима

ОТВОРЕНА СРПСКА КУЋА

Јуче је у Пљевљима у Улици Вука Караџића отворен Културно-информативни центар „Свети Сава“ – у народу већ препознат као Српска кућа, под патронатом Српског националног савјета Црне Горе чији је предсједник Момчило Вуксановић. Објекат је освештао владика милешевски господин Атанасије са свештенством Архијерејског намјесништва пљеваљског.

Објекат је купљен прошле године захваљујући помоћи Владе Србије, а радови на реконструкцији су почели у јуну ове године. Поред реконструкције објекта извршено је и уређење дворишта.

-Ово је наш допринос одбрани светиња. Радимо то на начин да се никада на овим прсторима не угаси наша српска традиција. Све оно што смо радили у протеклом времену као Српски национални савјет радили смо да нешто остане и то што смо створили да се не угаси. Тако је било и са Српским новинама, Српским радиом, Српском телевизојм, Српском  књижевном задругом, тако је било и са обиљежавањем националних празника. Све смо то баштинили и на неки начин врло мукотрпно стварали и ништа се није угасило,  казао је Момчило Вуксановић, и  додао да вјерује да ће ово бити мјесто за окупљање српских културних и научних организација у Пљевљима.

Владика милешевски Атанасије одликовао је овом приликом Српски културни центар „Патријарх Варнава“  из Пљеваља орденом „Белог Анђела“ другог реда „делатну љубав према СПЦ, посебно показану  у одбрани православних светиња у Црној Гори“, а орден је примио Божидаар Јеловац, предсједник СКЦ „Патријарх Варнава“.

У програму су учествовали  Хор „Свети Великомученик Станко“ из Никшића, гуслари Васо Ђондовић и Максим Војводић и здравичар Миро Ђачић.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here