ГДЈЕ ЋЕ СЕ ПОРАЂАТИ ТРУДНИЦЕ ИЗ ПЉЕВАЉА?

1
2580

Услед недостатка стручног кадра Гинеколошко-акушерско одјељење Опште болнице у проблемима

ГДЈЕ ЋЕ СЕ ПОРАЂАТИ ТРУДНИЦЕ ИЗ ПЉЕВАЉА?

Гинеколошко-акушерском одјељењу Опште болнице у Пљевљима пријети блокада рада.

Проблем не може да чека јер труднице, али и жене које имају здравствене проблеме, здравствену његу и помоћ мораће да траже у другим градовима. Све то у ситуацији када пандемија корона вируса хара у Црној Гори.

Начелник поменутог одјељења др Милош Обрадовић свој пословни ангажман наставиће у Клиничком центру Црне Горе, тако да Одјељење у Пљевљима остаје са само једним запосленим гинекологом. Оваква кадровска структура није довољна ни за обављање минимума процеса рада.

Др Саша Грбовић, тренутно једини запослени гинеколог на Гинеколошко-акушерском одјељењу, обратио се управи Опште болнице у Пљевљима упозоравајући на озбиљност ситуације. Он је упозорио на ризике рада у поменутим условима, којима су изложени пацијенти, али и сви запослени. Гинекологија и акушерство је изузетно осјетљива област гдје импровизације нису дозвољене и гдје доктори у својим рукама увијек држе два живота.

Одјељење је 35 година, па вјероватно и дуже, радило беспрекорно а сада је дошло у фазу блокаде.

Ко је одговоран?

Да ли је нормално да највећа државна здравствена установа Клинички центар Црне Горе „отме“ начелника одјељења из мале државне болнице у провинцији, која иначе кубури са недостатком кадра?

Претходних година били смо свједоци многобројних апела да се нешто предузме са лошим стањем у здравству у Пљевљима, али судећи по тренутним дешавањима они који су одговорни рјешавали су друге проблеме.

Дјеца која још нису угледала свијет свакако не могу утицати на ситуацију. У документима ће им вјероватно стајати као мјесто рођења неки град у Црној Гори са којим можда немају никакву везу сем то што су се морала негдје родити. Њихове мајке ће најсрећнији тренутак у животу дијелити са непознатим људима.

Јавност с правом очекујемо хитно реаговање како надлежних у граду, тако и оних у Министарству здравља Црне Горе, ако тај државни орган још увијек функционише.

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here