ЈАВАШЛУК ИЛИ НАМЈЕШТАЉКА

0
1019

Подигнуте кривичне пријаве против наводних починилаца изазивања националне, расне и вјерске мржње из Пљеваља

ЈАВАШЛУК ИЛИ НАМЈЕШТАЉКА

Режимска „Побједа“ пренијела је информацију да је „Специјално државно тужилаштво подигло кривичну пријаву против тројице Пљевљака – И.Т. (34), Н.Н. (31) и Д.В. (24), који је у бјекству, због изазивања националне, расне и вјерске мржње, због сумње да су након избора 30. августа исписивали по Пљевљима графите са пријетећим порукама муслиманском и бошњачком становништву“.

У тексту су објављена пуна имена и презимена наводних починилаца и детаљно описана кривична дјела за која их сумњичи Специјално тужилаштво.

Не мали број преписивачких портала брже-боље пренио је „ексклузиву“ Побједе, наравно без провјере, такође са пуним именима и презименима осумњичених Пљевљака.

Међутим, убрзо се огласио адвокат осумњичених И.Т. и Н.Н. Ранко Радоњић који је уз тврдњу да ће доказати невиност својих брањеника у овом случају, као доказ колико је пријава основана навео и да његов брањеник И.Т. физички није могао да почини ништа од наведеног  из једноставног разлога што у том периоду није био у Пљевљима – „од 20. маја до 20. септембра се налазио у притвору због кривичног дјела недозвољено држање оружја које је наводно учинио 20. маја ове године“.

Што се тиче „вијести“ Побједе да се трећи оптужени Д.В. налази у бјекству адвокат Радоњић такође наводи да је „трећи оптужени Д.В. од стране тужиоца а у вези са наведеном кривичном пријавом саслушан и пуштен да се брани са слободе“.

Да је постојала намјера изазивања немира у Пљевљима након избора чињеница је која се не може порећи, али ко су могући починиоци и инспиратори јавност у Пљевљима, па ни у Црној Гори, никада се није сложила а полиција их, до данас, није открила. Према побједницима избора и великом броју грађана Пљеваља то су поражене политичке снаге на челу са ДПС-ом и парадржавним структурама, док је, према ДПС-у и челницима одлазеће власти, ријеч о националистима и шовинистима којима је побједа опозиција дала вјетар у леђа.

Колико се озбиљно приступило истрази случајева изазивања националне, расне и вјерске мржње у Пљевљима након парламентарних избора 30. августа ове године вјероватно најбоље свједочи податак да Тужилаштво није знало за чињеницу да се један од наводних починилаца у то вријеме налазио у затвору.

Остаје отворено питање: да ли је у овом случају ријеч о намјештаљкама, или је ријеч о аљкавом и непрофесионалном раду за који се тешко може наћи права квалификација?

Како год, још једна бламажа важних сегмената државне власти је неизбјежна.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here