ПЕВАЉСКИ ЛОВЦИ У ПОДРУЧЈУ ПОТКОВАЧА УСТРИЈЕЛИЛИ ВУЧИЦУ

0
1391

Вучица устријељена, сточарима лакнуло

ПЕВАЉСКИ ЛОВЦИ У ПОДРУЧЈУ ПОТКОВАЧА УСТРИЈЕЛИЛИ ВУЧИЦУ

Након више напада вукова на стада у подручју пљеваљских села Потковач и Буковица протеклог викенда у кањону ријеке Каменице ловци су устријелили вучицу. Од Мирослава  Дујовића који је био стријелац у лову дознали смо да није очекивао да ће тог дана устријелити вучицу, као и да ће уопште имати сусрет са овом животињом.

– Не знам јели било више вукова, на мене је наишла вучица коју сам устријелио, испричао нам је Дујовић  и појаснио да је био обичан ловни дан и да није била никаква посебна хајка на вукове.

– Било је више ловаца у друштву али није била организована хајка, казао је Дујовић уз појашњење да је добро што је устријељена вучица због локалног становништва које је последњих дана и мјесеци трпљело штете од вукова.

Оваква вијест је заиста обрадовала пљеваљске сточаре на простору Потковача и Буковице, јер су последњих мјесеци сточари изгубили на десетине грла оваца и јагњади. У подручју Потковача вукови су усмртили око десетак оваца, док су штете на подручју Буковице значајно веће. На простору буковичког села Сречање вукови су усмртили 10 оваца, док је било напада и штете и у другим буковичким селима. Свакако највећу штету су вукови нанијели породици Јакић, гдје су прије двадесет дана усмртили 14 грла у једном нападу.

  • Свака вијест да су ловци усмртили вука или шакала је добра вијест јер је током љета и јесени заиста било много штете од ових штеточина. Посебно је добро када се устријели вук, јер вукови наносе знатно веће штете, казао нам је предсједник МЗ Буковица Глигор Топаловић.

Топаловић каже да је Буковица посебно угрожена што се налази у пограничном дјелу и што није могуће организовати неку ширу хајку. Према његовим ријечима тешко је организовати и неки кординирани лов са ловцима у Републици Српској.

  • Управо вукови су нанијели велике штете сточарима који се готово налазе на самој граници, каже Топаловић и позива ловце да увећају напоре да устријеле што већи број штеточина.

Током године постоје бројни забрани у лову. Многа дивљач, као што је срнећа, не лови се никако. Дивље свиње и зечеви лове се од половине октобра до краја године и то само недељом. Штеточине, као што је лисица, лови се у истом периоду суботом, а лов на вука је дозвољен у току читаве године. Односно одређени временски период се не смију организовати хајке на вукове, јер се узнемирује друга дивљач. Међутим, ловци имају право да вука устријеле током читаве године.

Последњих година број дивљачи се значајно увећао у пљеваљској општине, а новина је и да су се појавили шакали, којих раније није било.

  • За сваког устријељеног вука Министарство пољопривреде је предвидјело и премију за стрелца. Наравно та премија није неки велики новчани износ али се и на тај начин жели помоћи сточарима у обезбјеђењу њихових стада, казао нам је јуче управник пљеваљског ловишта Ацо Џогаз уз напомену да је у недељу устријељени вук први у овој години.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here