НАСТАВЉА СЕ ДИСКРИМИНАЦИЈА – ПАРЕ САМО ПОДОБНИМА

0
680

Саопштење за јавност Српског националног савјета Црне Горе – предсједник Др Момчило Вуксановић

НАСТАВЉА СЕ ДИСКРИМИНАЦИЈА – ПАРЕ САМО ПОДОБНИМА

Министарство за људска и мањинска права коначно је окончало одлуке о расподјели средстава за финансирање невладиних организација. У питању је финансијска подршка пројектима и програмима невладиних организација који доприносе заштити лица са инвалидитетом од дискриминације и промоције једнакости у 2020. години, развоју и унапређивању права мањинских народа и подршци родној равноправности. Комисије Министарства за наведена три конкурса подијелиле су 845.000 евра искључиво организацијама које већ више година имају њихову подршку. Наравно да међу тим организацијама није било ниједне српске организације или удружења чији оснивачи нијесу повјереници владајуће коалиције. Рачунајући расподијељена средства у Фонду за заштиту и остваривање мањинских права у висини од 1.200.000 евра за 2020. годину само по основу ових издвајања повјереници одлазеће власти у текућој години подржани су са више од два милиона евра. Ако се то помножи са три године, у којима су српске организације изопштене из расподјеле средстава за очување идентитета, долази се до цифре веће од 6.200.000 евра, које је одлазећа власт издвојила за подршку организацијама и појединцима блиским својим програмским циљевима. Дискриминација српског народа у Црној Гори присутна је и у свим другим сегментима живота и рада, што се посебно огледа у заступљености српског народа у државним институцијама, које по истраживањима званичних органа Црне Горе, изгледа овако:

Овакав однос актуелне власти, нажалост, не забрињава ни политичке странке нити невладин сектор, који су годинама уочи расподјеле средстава оспоравале право српским организацијама да у складу са законском регулативом добијају средства за очување идентитета.

О дискриминацији српског народа која се наставља и након изборног пораза одлазеће власти могло би се говорити у недоглед. А закључак је да постојаност српског народа у Црној Гори није призната, да српски народ нема свој статус и да не може користити ни права мањинског, ни релативно већинског народа.

У Подгорици, 27. октобра 2020. године

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here