БРОЈ ПРЕМИНУЛИХ ДУПЛО ВЕЋИ ОД БРОЈА РОЂЕНИХ

0
1009

Демографски суноврат Пљеваља се наставља

БРОЈ ПРЕМИНУЛИХ ДУПЛО ВЕЋИ ОД БРОЈА РОЂЕНИХ

Да је у Пљевљима и даље изузетно висок морталитет у односу на наталитет говори и чињеница да је до јучерашњег дана – 21. новембра 2020. рођено 176 беба а да су у првих осам мјесеци преминула 282 становника. Највише се умирало, према подацима МОНСТАТА у фебруару мјесецу, када је за 29 дана преминуло 42 лица. Током јула и августа преминула су 84 житеља пљеваљске општине, једино је разлика што поменути мјесеци имају по 31 дан.

  • До данашњег дана рођено је 176 новорођенчади, речено нам је јуче у пљеваљском породилишту и појашњено да се очекује број новорођенчади на прошлогодишњем нивоу, односно да ће се до краја године родити око 190 беба.

Када је у питању број преминулих, све упућује да ће у овој години доћи до пада морталитета, јер је прошле године за првих осам мјесеци преминуло чак 297 лица или 15 више него за исто вријеме ове године. С друге стране, до јучерашњег дана од корона вируса је преминуло 25 лица. Број преминулих од корона вируса може негативно утицати и на свеукупан број преминулих, посебно ако се зна да је до септембра од корона вируса преминуло 7 лица а у последња два ипо мјесеца чак 18.

У сваком случају, ако се упореде подаци о преминулима за првих осам мјесеци и број рођених за десет ипо мјесеци, онда се може видјети да раст броја умрлих говори да је тренутно у Пљевљима дупло више преминулих у овој години него број рођених.

Из пљеваљске општине нема посебних мјера на сузбијању пада наталитета, посебно не на сузбијању одласка младих из најсјеверније црногорске општине. Из опозиционе Демократске Црне Горе упозоравају да је вишегодишње одсуство здравих инвестиција и отварања радних мјеста главни узрок одласка младих а самим тим и пада прираштаја.

  • Већ деценијама имамо у Пљевљима инвеститоре који су умјесто отварања радних мјеста затворили и постојеће производне погоне. Инвеститори који су куповали пљеваљске фабрике затварали су исте и притом гасили радна мјеста. Људи који су остајали без посла били су присиљени да одлазе из Пљеваља, наводи се у саопштењу ОО Демократске Црне Горе у Пљевљима.

Из поменуте партије подвлаче да је све рађено под окриљем одлазеће власти у Црној Гори, али и да локална власт ништа не ради да би се ситуација поправила.

– Ни током прошле године, као ни током протеклих пет година, пљеваљска локална власт предвођена ДПС-ом није привукла ни једног инвеститора који би изградио неки погон и покренуо послове. На тај начин локална власт не може да се похвали новоотвореним радним мјестима. Не могу ни да кажу да су неког младог човјека задржали да оде из Пљеваља, каже се у саопштењу Демократа и упозорава да се ситуација и даље погоршава а да локална власт ништа не предузима.

– Без озбиљних инвестотора и без отварања нових радних мјеста нема ни раста прираштаја, подвлаче из поменуте Партије.

Услед све мањег прираштаја све је више сеоских и градских школа које губе ђаке али и гдје се гасе постојећа радна мјеста. Просветни радници који остају без посла одлазе из Пљеваља, што чине запослени и у другим образовним установама.

Пљеваљска општина у претходном периоду, од када се врши попис становништва, највише становника је имала 1971. године. Према тадашњим пописним резултатима у пљеваљској општини је живјело 76 хиљада становника. Тренутне процјене, које се заснивају на подацима МОНСТАТА, кажу да у пљеваљској општини не живи више од 27 хиљада становника, колико их је живјело 1921. године.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here