ЗИМА СТИГЛА А ДОМ УЛТУРЕ БЕЗ ГРИЈАЊА

0
525

Установе културе у проблемима

ЗИМА СТИГЛА А ДОМ УЛТУРЕ БЕЗ ГРИЈАЊА

Ситуација са гријањем у пљеваљском Дому културе све се чешће компликује, па су радијатори хладни у Завичајном музеју, Умјетничкој галерији „Витомир Србљановић”, Народној библиотеци „Стеван Самарџић”, али и у другим дијеловима овог објекта. Тако је било и у петак, када је у сали Дома културе одржана сједница локалног парламента, а нико није могао са сигурношћу одгонетнути у чему је проблем. Из општинског Повјереништва Савеза самосталних синдиката упозоравају да се са оваквом праксом треба прекинути и да је гријање у зимским мјесецима основни услов за рад запослених. Посебно је ситуација неприхватљива у моментима када је температура испод нуле.

  • Пракса да су радијатори у канцеларијама и изложбеним просторима хладни или једва млаки мора да се прекине. Запослени морају имати топле просторије јер је то основни услов рада – подвлачи синдикални повјереник Ратко Пејовић и истиче да запослени у установама културе немају високе зараде у односу на то колико раде и да зато морају имати добре услове за рад. Он је подсјетио да је у току љетњих мјесеци био проблем са високим температурама, али да је ситуација сада још тежа.

Пејовић каже да је Повјереништво прошле године започело преговоре са локалном управом о доношењу појединачног колективног уговора, али да су разговори ове године прекинути због корона вируса:

  • Доношењем овог документа у много чему би се побољшао положај запослених – каже Пејовић, уз апел да се питање гријања у Дому културе што прије ријеши.

Од запослених у Дому културе дознали смо да је гријање лоше чим у сали засједају одборници локалног парламента, па вјерују да се топлота преумсјерава према сали. Међутим, у петак топлоте није било ни у главној сали гдје су засједали одборници. Одборници су се на почетку сједнице раскомотили, а након првог сата рада услиједило је облачење капута. Тамо гдје је требао да излази топао ваздух имали смо прилику да се увјеримо да је излазио хладан ваздух.

На крају сједнице покушали смо од предсједника локалног парламента Драгише Сокића да дознамо због чега је хладно у сали, али нам је он одгворио да није примијетио да нема гријања.

  • На почетку сједнице било је добро гријање и нисам примјетио тај проблем, одговорио нам је Сокић.

То што Сокић није примјетио да нема гријања током сједнице није ни чудо јер је током полемике био често на мети одборника. У сваком случају добро би било када би ову мањкавост примјетили у извршној власти како се у наредним данима запослени у установама културе не би смрзавали.

У изложбеном простору Диома културе тренутно су отворене двије изложбе, а ни овај простор нема гријања. Тако је у изложбеном простору Умјетничке галерије „Витомир Србљановић“ отворена традиционална изложба пљеваљских сликара. На изложби је учешће узело 25 умјетника са 55 радова. Друга изложба је отворена у изложбеном простору Завичајног музеја, гдје Пљевљаци могу да погледају фотографије спомен  обиљежја погинулима у Другом свјетском рату, као и друге музејске предмете из тог периода. Сви они који желе да посјете ове изложбе морају да знају да је истовремена посјета дозвољена за највише десет лица, али и да приликом уласка у Дом културе не скидају зимске капуте.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here