ПОСТИМО ДА БИСМО БОЉЕ УОЧИЛИ ВЕЛИЧИНУ БОЖИЋА

0
626

Епископ милешевски Атанасије свему свештенству и монаштву и свему верном народу Епархије милешевске

ПОСТИМО ДА БИСМО БОЉЕ УОЧИЛИ ВЕЛИЧИНУ БОЖИЋА

Почело је време Божићног поста. Тим поводом вам се обраћам и благосиљајући ваш побожни труд, стојећи у молитви, желим да поделим са вама неколико мисли и то као одговор на питања која многи постављају. Важна су то питања и зато их стављам пред све нас а то је: зашто се пре слављења Божића тог радосног, великог празника пости тако дуго? Кратко бих одговорио. Пре Божића се пости да бисмо боље приметили да на Божић славимо велики догађај – улазак у историју Господа нашег Исуса Христа. Сам Бог је дошао да живи са нама у нашим условима живота. И живео је нашим животом од почетка. На Божић славимо Његово рођење. Христос је наш Учитељ, наш Вођа који нам је прокрчио пут кроз сва беспућа и теснаце. Са Њиме смо остали јачи од сваке болести, греха и од смрти…  Христос је јасно казао: „ Ја дођох да имају живот, и да га имају у изобиљу (Јн 10,10). Ове Христове речи треба схватити као „програм Његовог доласка и Његовог сталног борављења са нама кроз читаву историју“. Са Његовим доласком међу нама живот је постао незаустављив. Не може га прекинути ни болест ни смрт, али може да га упропасти грех и отпадништво од Бога. Зато је неопходно да учвршћујемо своју свест о Богу, Његовој блискости, љубави, о Његовој моћи коју је јасно показао и показује даље у стварности нашег живота. Што јаче сећање на Христа – то и већа наша сигурност у овоме животу и вечности. На жалост, догађа се често да људи славе велике догађаје а не уносећи се у њихов смисао и значај. Такав однос имају и према Божићу, па због тога не добијају од слављења Божића духовни плод. Да бисмо што више имали „користи“ од Божића, да би догађај постао и увек био део нашег живота, Црква Христова, која мудро руководи нашим животом и све чини за наше спасење из тих разлога је одредила да се дуго пости пред Божић. У ово време божићног поста обнављамо и учвршћујемо своје виђење Христа, а то чинимо нарочито молитвом, живим обраћањем Њему, постом и причешћем Њиме у Светој Евхаристији.

Драга браћо и сестре у своме промишљању о свима нама Црква је одредила да се баш на почетку божићног поста слави спомен на Светог апостола Матеја, ученика и апостола Христовог који је као очевидац свега што је Господ говорио и чинио написао и прву књигу о Њему. То је Свето Јеванђеље од Матеја. И само име Матеј на српском значи Божидар и које само по себи много говори, а реч Јеванђеље на српском значи добра и радосна вест. Ово јеванђеље као и остала три, која такође описују речи и дела Христова, расположива су нам и на српском језику. Ја позивам себе и Вас да га током божићнег поста интазивније читамо, те тако обновимо и осигурамо у свом памћењу Лик Христов, па и да испунимо позив Апостола Павла да Христа заобличимо у себи.

Све ово што рекосмо уверени смо добија још више смисла и значаја и још више нам је потебно да у ово време ппандемије злог вируса короне и других болести и слабости људских – страха и неизвесности пред животом, збуњености, одметништва од Бога, који се јављају код многих у разним облицима. Догађај Божића и пост пре Њега подсећају нас да је Христос присутан и да је он Господ историје јачи од греха и смрти.

Епископ милешевски

АТАНАСИЈЕ

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here