У ПЉЕВАЉСКОМ СУДУ И ТУЖИЛАШТВУ НИ  ОВЕ ГОДИНЕ НЕМА МЈЕСТА ЗА ПРИПРАВНИКЕ

0
830

Правници приправнички не могу да одрађују у свом граду

У ПЉЕВАЉСКОМ СУДУ И ТУЖИЛАШТВУ НИ  ОВЕ ГОДИНЕ НЕМА МЈЕСТА ЗА ПРИПРАВНИКЕ

Након што је расписан оглас од стране Врховног суда и Врховног тужилаштва  Црне Горе за обављање приправничког стажа у судовима и тужилаштвима, кандидати из Пљеваља неће имати прилику да конкуришу у свом граду. Наиме, према објављеном огласу који је потписан од стране предсједнице Врхововног суда Весне Меденице, тражи се укупно 42 приправника. Право да приме приправнике добили су основни судови у у Бару, Беранама, Бијелом Пољу, Даниловграду, Котору, Плаву, Подгорици и Херцег Новом, али не и у Пљевљима.

Притом, приправнике ће добити Привредни суд у Подгорици, као и Виши судови у Бијелом Пољу и Подгорици. Исто тако ће приправнике добити Управни суд Црне Горе, Суд за прекршаје у Бијелом Пољу и Виши суд за прекршаје Црне Горе.

У читавој причи је занимљиво да поред Пљеваља право на приправнике није добио цетињски и никшићки основни суд. Међутим, у овим градовима право на приправнике су добила тужилаштва, што није случај са Пљевљима. Да су Пљевља практично оштећена, посебно се може рећи ако се зна да ни прошле године пљеваљски суд и тужилаштво нијесу добијали приправнике.

На овај начин свршени правници, који су притом положили и испит за приправника, неће моћи одрађивати приправнички стаж, како би након тога полагали правосудни испит.

  • Пракса да се младим људима онемогући да одрађују приправнички стаж није добра. Посебно није добро да таква пракса буде везана само за Пљевља, саопштерно је из пљеваљског општинског одбора Демократске Црне Горе.

Демократе наводе да многи кандидати који би одрађивали приправнички испит не морају да се након положеног правоснажног испита запосле у суд или тужилаштво, већ би могли да траже посла и у адвокатским канцеларијама.

  • Многи млади људи би могли да започну и свој самостални посао али су сада спутани и то им је онемогућено, наводи се у саопштењу, уз објашњење да је неопходно обезбиједити да млади буду спремни за смјену генерација како у тужилаштву и судству, тако и у области адвокатског посла.
  • Много пута смо могли видјети у другим областима да неки кадрови иду у пензију и да их нема нико да замијени. То се посебно могло видјети и у случају пљеваљских љекара. Када су старији љекари отишли у пензију њихова мјеста су остала празна јер на вријеме млади љекари нијесу послати на специјализацију. И данас причамо о томе а нико ништа не предузима да се исти случајеви не понове и у другим областима. Свакако, те се грешке неће поновити ако схватимо да је грешка почињена, поручују Демократе, и наводе да тренутно пљеваљска болница има око 20 специјалиста а требала би да их има око 55, као што је некада јединствено пљеваљско здравство имало преко шездесет специјалиста, који су радили у Болници и Дому здравља.
  • Ако имамо приправничку плату у тужилаштву или суду у износу од 430 еура питамо све надлежне може ли је приправник из Пљеваља са тим износом да живи у Подгорици и да тамо одради приправнички стаж, наводи се у саопштењу Мреже невладиних организација сјевера, уз напомену да су трошкови живота у Подгорици значајно већи.

Посебно ако се од поменутог износа одузму трошкови станарине и трошкови путовања од Пљеваља до Подгорице или неког другог града.

  • Значи ако пљеваљски правници желе да одраде приправнички, они морају да и даље остану на кућном буџету својих родитеља, наводи се у саопштењу поменуте организације.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here