ГРАДАЦ И ШУЛА ЈОШ УВИЈЕК НЕМАЈУ ОРГАНИЗОВАНИ ПРЕВОЗ ПУТНИКА

0
576

Чекају се паре из Општине

ГРАДАЦ И ШУЛА ЈОШ УВИЈЕК НЕМАЈУ ОРГАНИЗОВАНИ ПРЕВОЗ ПУТНИКА

Рударска насеља Шула и Градац још увјек су без организованог аутобуског превоза. Наиме, пљеваљска локална управа је расписала јавни позив за одабир превозника. Рок за пријаву је истекао 16. децембра. У  Мјесној заједници Градац дознали смо да је извршен одабир и да је пљеваљска локална управа са одабраним превозником постигла договор. Међутим, проблем је у томе што одабрани превозник тражи уплату новца, односно предвиђеног износа за субвенцију, а из локалне управе тај дио посла још увјек нијесу завршили.

– Обавјештена сам да превозник неће ући у посао све док му се не исплати предвиђени дио новца. Детаље споразума не знам али знам да још увијек нема превоза, каже предсједница МЗ Градац Оливера Деспотовић, уз појашњење да је недостатак аутобуског превоза додатно отежао живот у насељу Градац.

– Могу да кажем да је ово срамота јер аутобуски превоз је потребан свима, казала је Деспотовићева уз позив да се проблем превоза што прије ријеши.

У насељу Градац су невоље без аутобуског превоза ипак мање него у насељу Шула, јер је ово насеље ближе Пљевљима за око девет километара. Насеље Шула је удаљено око 34 километра а притом се налази на већој надморској висини, па је у зимским мјесецима до истог много теже доћи.

Тренутно у овим насељима у већини живе старачка домаћинства, односно некадашњи рудари Рудника „Шупља Стијена“ и њима је неопходан аутобуски превоз. Притом до Пљеваља свакодневно путује 13 средњошколаца, док један број ученика прати наставу уз помоћ интернета.

Становници ових насеља, који немају своје аутомобиле, морају да плате такси превоз до Пљеваља 17, односно из Градца такси услуга кошта 12 еура. Аутобуска карта на релацији Шула –Пљевља је коштала 2,5, а из Градца 1,9 еура. Мјесечна карта за ученике је износила 50 еура.

Насеља Шула и Градац већ три мјесеца немају аутобуски превоз, док су аутобуси на овој релацији саобраћали од шездесетих година прошлог вијека.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here