ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМА У ПРВОДЕЦЕМБАРСКОЈ БИЦИ

0
677

У цркви Свете Петке

ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМА У ПРВОДЕЦЕМБАРСКОЈ БИЦИ

У цркви Свете Петке након одслужене заупокојене литургије јуче је служен парастос погинулим грађанима Пљеваља током Прводецембарске битке 1941. године. Говорећи о страдању учесника битке, као и цивилног становништва у окупаторској одмазди, протојереј-ставрофор Боривоје Пантић је подсјетио да су у прошлости била честа страдања и да је становништво страдало од многобројних освајача.

– Данас се овде молимо да нас Господ сачува од многих наших непријатеља и да наше непријатеље онемогући у њиховим лошим намјерама, казао је прота Пантић уз појашњење да је обавеза и да се стално сјећамо невино пострадалих.

– Неопходно је да се молимо за пострадале и да их чувамо од заборава, поручио  је прота Пантић.

Током битке за Пљевља 1. децембра 1941. године између припадника партизанског покрета и окупаторских италијанских војника, погинуло је око 300 припадника партизанског покрета, док је у окупаторској одмазди страдало око 140 цивила. Окупаторски војници су у више наврата вршили стријељање цивила, а највећи злочини су се десили у селима Југово и Црљенице гдје је убијено преко 50 цивила, од којих су 15 били дјеца. У самом граду је убијено више десетина цивила, а масовна стријељања су извршена на Сењаку, као и у данашњег дворишту пљеваљске Гимназије „Танасије Пејатовић“. Поред страдања цивилног становништва, уништен је велики број објеката. Један од оштећених објеката је била и црква Свете Петке, јер су се у њеној околини водиле најжешће борбе.

Јучерашње служење парастоса, као и претходних година, организовали су Српски национални савјет Црне Горе, СИКК „Свети Сава“ и СКЦ „Патријарх Варнава“.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here