У ПЉЕВАЉСКОЈ ОПШТИНИ ОБУСТАВЉЕН ЛОВ ЗБОГ ВИСИНЕ СНИЈЕГА

0
648

Лова нема, дивљач се прихрањује

У ПЉЕВАЉСКОЈ ОПШТИНИ ОБУСТАВЉЕН ЛОВ ЗБОГ ВИСИНЕ СНИЈЕГА

Иако је висок снијежни покривач онемогућио ловце да иду у лов, они  ових дана све раде како би помогли прихрану дивљачи у ловишту. На бројним локацијама су постављене хранилице са сијеном за срнећу дивљач, а на неким од локација је већ стављено око хиљаду и двјеста килограма кукуруза за дивље свиње.

  • У току је потпуни забран лова јер је снијежни покривач у Пљевљима 32 центиметра, док Закон о ловству предвиђа потпуну забрану лова у моменту када је снијег 30 центиметара, казао нам је предсједник пљеваљског Ловачког друштва Славко Ковачевић уз напомену да је снијег у појединим селима чак и преко једног метра.

Он наводи да је управо сада потребна максимална заштита дивљачи и прихрана, јер дивљач јако тешко може доћи до хране.

  • На више локација постављене су хранилице са балама сијена, јер је за срнећу дивљач неопходна прихрана. Свакако кукуруз се ставља као прихрана за дивље свиње али и за другу дивљач која се хране житарицама, казао је Ковачевић и појаснио да се велики напори улажу да се такве локације заштите од криволоваца.

Ковачевић поручује да је поред прихране, неопходно све урадити на сузбијању криволова. Посебно је потребно заштити да се мјеста за храњење не искористе од стране криволоваца за острел животиња.

  • У нашим шумама имамо распоређених и шеснаест камера, које прате кретања кроз шуму људи и животиња. На сваки вид криволова имамо могућност да реагујемо, каже Ковачевић и подвлачи да је такав рад допринио да ловиште буде јако богато дивљим животињама.

Он посебно хвали ловце који воде рачуна о дивљачи и не понашају се по принципу да је неопходно што више животиња устријелити.

  • Све то утиче да данас можемо рећи да су пуне шуме дивљачи и да дивљачи заиста има довољно и можда никад је више није било у последњих неколико деценија, казао је Ковачевић.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here