НОВА ВЛАДА ДА НЕ СЛИЈЕДИ ЂУКАНОВИЋЕВУ ПОЛИТИКУ ПРЕМА СРБИЈИ

0
475

Саопштење за јавност Владислава Бојовића, члан предсједништва Демократске народне партије и функционера Демокартског фронта

НОВА ВЛАДА ДА НЕ СЛИЈЕДИ ЂУКАНОВИЋЕВУ ПОЛИТИКУ ПРЕМА СРБИЈИ

У Црној Гори се у дужем временском периодууспостављаматрица по којој је Србија крива за нарушавање и блокаду односа, што је теза која нити је утемељења начињеницама,нитипочива на озбиљним аргументима.Чињеница је да је Црна Гора признала лажну државуКосово, подржала је чланство такозваног Косова у УНЕСКО, дакле, гласала за то да највеће српске и православне светиње преузму Албанци,Црна Гора је слала официрасвоје војске на прославу годишњице злочиначке акције Олуја и још је на крају техничка влада Душка Марковића протјерала амбасадора Србије.

Ако ове суштинске ствари имамо у виду, јасно је да је саданова влада Црне Горе на потезу, а не Србија. Не може се најављивати ресетовање односа, а да се истовремено наставља да слиједи политика Мила Ђукановића.Милу Ђукановићу је евидетно био циљ да дођедо прекида и додатног погоршања односа Црне Горе и Србије, односно да се по сваку цијену спријечи сарадња Црне Горе са Србијом. Нова влада Црне Горе не треба да слиједи Ђукановићеве циљеве нити да служи његовим интересима, јер то нису интереси Црне Горе.Грађани Црне Горе не треба да и даље буду таоци Ђукановићевих политичких ратова, његовог владања на подјелама, политике сукобљавања и непријатељства према Србији. Такође, непријатељски став и политика коју воде Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић према Републици Српској не смије да опредјељује политику нове владе Црне Горе према Републици Српској, почев од тога да она не треба да се устеже од званичне честитке на Дан Републике Српске.

Овде није ријеч о интересима политичких елита и политичких актера, већ Црна Гора, њени грађани и њена привреда имају интерес да се обнове и успоставе најбољи могући односи са Србијом.Због тога је неприхватљиво да Мило Ђукановић новој владислужи као изговор и да му се придаје непостојећа моћ у случају протјераног амбасадора Србије. Мило Ђукановићне може да утиче напоништење одлуке о протјеривању, нити може да блокира повратак протјераног амбасадора. Повлачење одлуке о протјеривању амбасадора у искључивој је надлежности Министарства вањских послова Црне Горе, дакле, у искључивој надлежности нове владе.

Дјелује да иза најновијег напада на званичну Србију око тога коме припада, односно чија је бивши амбасадор, бивше СФРЈ Стана Томашевић проговарају фрустрације и компекси бившег режима, алипревасходно стоји покушај да се скрене пажња са суштинских ствари који оптерећују односе Црне Горе и Србије. Тачније да се скрене пажња са потеза које Црна Гора треба да повуче да би те односе релаксирала и обновила сарадњу.Тренутно су због блокаде односа значајно отежана конзуларна, статусна и конкретна питања фунционисања амбасаде и остваривањe различитих права и интересa грађана. Доведена је у питање реализација планираних и започетих пројеката, почев од нових инвестиција, завршетка аутопута, па све до пуног искоришћења потенцијала Луке Бар и жељезнице. Поред тога, поново се шаље лоша порука туристима из Србије у сусрет љетњој сезони од које у великој мјери зависи опоравак Црне Горе од тешке економске кризе у којој се налази.Ако рецимо Србија води паметну политику најбоље могућесарадње са Мађарском од које има само користи, колико тек Црна Гора може имати користи од сарадње са Србијом.

Црна Гора је инфраструктурно упућена на Србију. Отварање фабрика и нових радних мјеста поготово на сјеверу Црне Горе у великој мјери зависи од сарадње са Србијом иод преузимања модела који је у Србији дао озбиљне и видљиве резултате на економском плану, посебно на плану привлачења инвестиција и смањења незапослености.Дакле ријеч је о практичним разлозима због којих је потребно обновити и изгадити најбоље односе са Србијом и јасно је да је нова влада Црне Горе прва на потезу.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here