БОГОЈАВЉЕНСКО ПОГРУЖЕЊЕ НА ТЕМПЕРАТУРИ ОД – 10

0
1252

24 Пљевљака у води Бисерке на Богојављење

БОГОЈАВЉЕНСКО ПОГРУЖЕЊЕ НА ТЕМПЕРАТУРИ ОД – 10

Након одслужене Литургије у пљеваљском манастиру Света Тројица у води Бисерке погружило се 24 вјерника. Како у Пљевљима не постоји пракса пливања за часни крст последњих година обавља се чин погружења у воде поменуте рјечице. Први у воду Бисерке се спуштио Иван Обренић, а потом је отац Зосима опет спуштио крст у воду. Један по један вјерник су се спуштали у воду и погружавали се, врајући крст оцу Зосими а он понављао спуштање крста у воду, све док се није погружило свих 24 вјерника који су се спремили за овај чин.

Тако су се у воду Бисерке спуштили Марко Газдић, Милош Шаранчић, Ратко Цупара, Младен Цупара, Велимир Чабаркапа, Дејан Кнежевић, Александар Бабић, Вељо Пучијашевић,  Миленко Лазаревић, Надан Тешовић, Дејан Драгаш, Александар Потпара, Никола Лончар, Владан Аничић, Милета Раонић, Горан Милинковић, Саво Мазалица, Александар Рончевић, Немања Вукојичић, Радомир Бајовић, Драган Пајић, Славиша Марковић и Симеун Олић.

Поменуто погружавање у изузетно хладну воду Бисерке се није обављало од Другог свјетског рата до 2018. године. О овом обичају нема неких посебних писаних трагова ни из времена прије Другог свјетског рата, али постоје они који тврде да се поменути чин ипак обављао. У сваком случају погружавање у хладно воду није једноставно, посебно ако је вријеме као данас, односно да је температура минус 10 степени и да је Сјеница била једини хладнији град у региону од Пљеваља.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here