СКАНДАЛ ПЉЕВАЉСКОГ ТУЖИЛАШТВА

0
961

Саопштење за јавност ОО Демократа Пљевља

СКАНДАЛ ПЉЕВАЉСКОГ ТУЖИЛАШТВА

Одустајање  Основног дрзавног тужиоца у Пљевљима, од кривичног гоњења ЕПЦГ и руководилаца ТЕ Пљевља у случају помора рибе у Везишници и Ћехотини је ништа друго до скандалозан чин и ругање у лице праву као науци, правди, црногорском правосудном систему и Црној Гори као декларативно еколошкој држави.

Након што је вјештак, на чијем се тумачењу умногоме темељила оптужница, напрасно промијенила исказ, па је у новом саслушању  изјавила да не остаје при ставу који је имала само годину раније, сваком добронамјерном грађанину је јасно да су представници државе у држави, Електропривреде Црне Горе, умијешали прсте у овај случај, покушавајући да сперу кривицу са свог имена и да минимизирају сопствену одговорност.

Упркос томе што је свима јасно чија је одговорност помор рибе и што сви грађани Пљеваља знају на који начин функционише ТЕ Пљевља, након што је одбор директора ЕПЦГ неколико дана након инцидента изразио жаљење  због еколошке катастрофе и на тај начин признао одговорност, након што су руководиоци ТЕ објашњавали да испуштање отпадних вода тако функционише деценијама, видимо да када је кривична одговорност ЕПЦГ и њиховог одлазећег руководства у питању, један плус један нису увијек два и да се не можемо ослонити на савјест и признање кривице енергетског лобија који деценијама уништава здравље Пљевљака.

Из поменутог скандалозног понашања тужиоца и вјештака закључујемо да је више него видљива слабост правосудних институција која улива несигурност грађанима и показује немоћ да се казне они који су изазвали еколошку катастрофу.

Овим путем позивамо надлежне институције да детаљније испитају и посвете се овом случају јер постоји сумња на тешку корупцију, конструисање и извртање чињеницног стања зарад аболирања одговорности представника ЕПЦГ.

На овај скандалозан и невјероватан начин заташкати и прећи преко нечије очигледне одговорности је ругање држави и грађанима, јер кривац мора постојати и неко мора одговарати за то.

На крају крајева, овако ноншалантно третирање еколошке катастрофе представља веома негативну поруку у приступним преговорима у процесу придруживања Европској унији и затварању и рјешавању поглавља 27.

Остаје нам да се надамо, очекујемо и вршимо притисак да се катастрофалан однос ЕПЦГ према Пљевљима избором новог руководства промијени, а да се на исти начин пронађу и казне одговорни за изазивање еколошке катастрофе у јулу 2019. године, којом је опустошен биљни и животињски фонд двије пљеваљске ријеке.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here