ЗНАЈУ СЕ ИМЕНА ПОЛИЦАЈАЦА КОЈИ СУ ТУКЛИ ОГЊЕНА МИЈАТОВИЋА

0
1522

Славуљ не дијели сумње министра Секуловића

ЗНАЈУ СЕ ИМЕНА ПОЛИЦАЈАЦА КОЈИ СУ ТУКЛИ ОГЊЕНА МИЈАТОВИЋА

Приликом недавне посјете Пљевљима одговарајући на питање шта ће предузети поводон прекомјерне употребе силе од стране полиције током протеста у Пљевљима 13. маја 2020. године (пребијање Огњена Мијатовића), министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић нагласио је да постоје лица која су основано сумњива и да је обавијештен  да је Унутрашња контрола урадила свој дио посла и послала списе предмета са извјештајем тужилаштву. Нагласио је међутим да има проблема са идентификацијом осумњичених припадника полиције, а из његовог одговора није се могло закључити да ли је то проблем у конкретном случају:

  • Тај случај је битан, он иде својим одређеним током, али оно што је испливало након тог случаја, а што је прилично важно јесте да у том моменту нису постојали јасни идентификациони моменти на основи којих бисте тачно знали о којим се полицајцима ради. Информисан сам да сад то постоји за одређене полицијске јединице, али да је та ознака јако мала тако да објективно нема своју сврху и Министарство ће у наредном периоду урадити све што је потребно да се то промијени.

Гостујући у емисији „Из оштрог угла“ код Миливоја Ирића на Радио телевизији Пљевља, актуелни начелник Центра безбједности Пљевља Драган Славуљ био је међутим изричит и потпуно јасан да су позната имена полицијских службеника у групи у којој је и дошло до прекорачења овлашћења, у конкретном случају у ком је оштећен Мијатовић 13. маја 2020. године.

Чињеницу да су имена позната најприје је саопштио Савјет за грађанску контролу рада полиције, два дана након догађаја – 15. маја 2020. године,  о чему Славуљ каже, цитирајући извјештај Савјета:

  • Савјет констатује да је утврђен идентитет поступајућих службеника у конкретном случају, што потврђује постојање културе одговорности у овој организационој јединици Управе полиције… Одмах смо били у комуникацији са Савјетом за грађанску контролу рада полиције, сачинили смо потребне извјештаје и Савјет за грађанску контролу рада полиције је рекао да смо идентификовали све службенике, 7 полицијских службеника је било у тој групи и ми знамо ко је био у тој групи.

Предмет је истовремено упућен Унутрашњој контроли, која није утврдила појединачну одговорност и Основном тужилаштву, које до данас није подигло оптужницу против осумњичених полицијских службеника, али јесте против Огњена Мијатовића. О томе начелник Славуљ каже:

  • Предмет је истовремено дат у надлежност и Основном државном тужилаштву које још увијек ради извиђајне активности. Предмет је уступљен Унутрашњој контроли која је утврдила да је одређен број полицијских службеника прекорачио овлашћења, али не и ко појединачно. Значи Унутрашња контрола није утврдила појединачну одговорност службеника који су прекорачили овлашћења.
  • Тај предмет, који је још увијек код тужиоца, тужилац има шира овлашћења, он спроводи нека вјештачења и кроз та вјештачења, ја због поступка који води Тужилаштво не могу да улчазим у детаље, и да кажем колико лица је под обрадом у Тужилаштву. Ја се надам да ће Тужилаштво брзо да заврши своје извиђајне активности и да изиђе у јавност и да каже ко је од полицијских службеника који су били у тој групи прекорачио овлашћења.

И поред непознаница које наводно муче Унутрашњу контролу и Тужилаштво, покренути су дисциплински поступци:

  • Упоредо са тим ми смо на основу налаза и извјештаја унутрашње контроле покренули дисциплински поступак против 8 полицијских службеника. Кроз дисциплински поступак и кроз извиђајни поступак утврдиће се појединачна одговорност службеника који су прекорачили овлашћења.

Славуљ одбацује личну одговорност, али и не бјежи од ње како сам каже тврдећи „предузели смо све што је било потребно да тај случај добије епилоге – дисциплинске, кривичне“.

Резиме читавог случаја у овом тренутку могао би бити: све се зна, али се још увијек ништа не зна. Чека се Тужилаштво.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here