КАЋУША И САМИР ИСПАЛИЛИ ЋОРКЕ

2
1629

Шовинистима сметају и православци и муслимани

КАЋУША И САМИР ИСПАЛИЛИ ЋОРКЕ

Хуманитарна фондација „Свети Сава“ јуче на Савиндан подијелила је првацима пљеваљских основних школа поклон пакетиће.

Претходно су добили сагласност директора школа, а пакетиће физички нијесу дијелили чланови Фондације, већ су они остављени у школи гдје су дјеца могла да их преузму искључиво у присуству родитеља. Пакетићи су се разликовали само утолико што су пакетићи за првачиће из муслиманских породица садржавали слаткише док су дјеца из православних породица уз слаткише добили и сликовнице о Светом Сави.

Пажљиво је вођено рачуна да нико не буде узнемирен како гестом тако ни садржајем поклон пакетића.

Међутим, и такав гест наишао је на осуду дијела острашћене јавности на друштвеним мрежама, коју је подстакао хушкачки текст Каћуше Крсмановић у „Побједи“, којим је овај чин проглашен вјерском пропагандом и кршењем Закона.

Тако су Пљевљаци, и хришћани и муслимани, који се заједно за Бајрам сладе баклавама а за православне славе и празнике међусобно чашћавају, од стране екстремиста и политичких „вјерника“ подучени да то више не треба да се ради.

Укључио се и бивши Пљеваљски главни имам Самир Кадрибашић, иначе познат по својим екстремистичким објавама на друштвеним мрежама, који је на свом фејсбук профилу написао:

А да заједнички живот православаца и муслимана у Пљевљима никад није био предмет ступидних расправа и политичких надгорњавања већ стварност, до најновијег времена, јасно свједочи и следећи чин.

  • На фејсбук страници Исламске заједнице у Црној Гори објављено је да је 1. октобра главни имам Меџлиса Исламске заједнице Пљевља Ферид еф. Османагић, у име реиса Исламске заједнице у Црној Гори Рифата еф. Фејзића уручио школске уџбенике ученицима Основне школе „Братство и јединство“ у Буковици за 2020/2021 школску годину… Делегацију меџлиса Исламске заједнице у Пљевљима примио је замјеник директора О.Ш. ,,Братство и јединство ‘’ проф. Владо Тошић са родитељима ученика, том приликом проф. Тошић је изразио захвалност реису Рифат еф. Фејзићу на значајној донацији за ученике О.Ш ,,Братство и јединство’’. Овим путем желимо да се захвалимо Управи О.Ш ,, Братство и јединство’’ у Буковици на јако доброј и ефикасној сарадњи са Исламском заједницом у Црној Гори…

Наравно, ником није пало на памет да овакав чин Исламске заједнице прогласи за вјерску пропаганду, Законом забрањену у школама, већ искључиво као хуманитарни гест, што она наравно и јесте. Зато је потпуно јасно да је подјела поклон пакетића за Савиндан, без присуства не само вјерских службеника већ и донатора, злоупотријебљена за вулгарну и безочну политичку манипулацију.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

2 КОМЕНТАРИ

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here