У ДЕСЕТ СЕОСКИХ ШКОЛА СВЕГА 29 ПРВАКА

0
844

Све мање школараца у пљеваљским селима

У ДЕСЕТ СЕОСКИХ ШКОЛА СВЕГА 29 ПРВАКА

Да се из године у годину осипа пљеваљско сеоско становништво, најбоље доказује чињеница да у десет деветоразредних школа има свега 29 првачића. Већина тих школа неће имати ниједног првака наредне школске године. Притом, свака деветоразредна сеоска школа има своја истурена одјељења, гдје добар број ученика првог разреда похађа наставу.

  • У овој школској години у Бобову нема ученика првог разреда, а неће их бити ни наредне године. Хоће ли их бити за двије године немам податак о томе, казао нам је предсједник МЗ Бобово Бајо Јеловац, уз напомену да је протеклих година дошло до наглог пада броја ученика.

Ситуација је прилично лоша и у Буковици, која је и најудаљеније пљеваљско село. У тој мјесној заједници ће, међутим, за двије године бити првака.

  • Тренутно нема ђака који похађају први разред, а неће их бити ни наредне године, казао је предсједник мјесне заједнице Глигор Топаловић.

Објашњава да тренутно у Буковици раде матична школа и подручно одјељење у селу Брда. Према његовим ријечима, у селу Брда ће за двије године у први разред поћи три ученика, а у матичној школи у Ковачевићима биће један првак.

  • За двије године у тој школи очекујемо у првом разреду 4 ученика, а требало би и касније да их буде, казао је Топаловић.

Деветоразредна школа у селу Матаруге тренутно има два првака. Они не похађају први разред у матичној школи већ у подручном одјељењу у селу Обарде. Школа у Матаругама, поред поменутог подручног одјељења, има своју петоразредну школу и у селу Козица, али тамо ове године нема првака. У селу Косаница матична школа нема првака. Међутим, у окриљу те школе раде три подручна одјељења. У подручном одјељењу Пандурица и Ђурђевића Тара наставу похађа по један ученик првог разреда, док у подручном одјељењу у селу Глибаћи ове године нема првака.

Када су у питању основне школе у селима Срданов гроб и Оџак, тамо има до пет првака, док је ситуација у насељима Шула и Градац много лошија. Посебно је критична ситуација у насељу Градац, гдје у читавој деветоразредној школи има мање од десет ученика.

  • Ове године имамо два ученика у првом разреду, а догодине ће да се упише један, казала нам је предсједница МЗ Градац Оливера Деспотовић, уз напомену да је право питање хоће ли ова деветоразредна школа опстати.

Деспотовић је појаснила да би затварање ове образовне установе или њено свођење на петоразредну школу било велики губитак за насеље и за читав крај.

  • Видјећемо шта ће се дешавати наредне године, казала је Деспотовић, додајући да многи брачни парови чим им дјеца приспију за школу прелазе да живе у Пљевља.

Пројекат је подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here