ЦРНУ ГОРУ ТЕК ЧЕКАЈУ ПРОБЛЕМИ ЗБОГ ТЕРМОЕЛЕКТРАНЕ

0
666

Због ТЕ Пљевља Секретаријат Енергетске заједнице покреће прекршајни поступак

ЦРНУ ГОРУ ТЕК ЧЕКАЈУ ПРОБЛЕМИ ЗБОГ ТЕРМОЕЛЕКТРАНЕ

Извор: ДАН

Директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач најавио је да ће Црна Гора имати проблема због Термоелектране Пљевља (ТЕ). Истакао је да ће бити покренут прекршајни поступак.

Црна Гора је још 2006. године потписала Директиву о великим ложиштима која одређује границе емисије штетних гасова кад је у питању Термоелектрана Пљевља. Од тада је више пута продужавала рок до када ће престати да користи угаљ:

  • Термоелектрана Пљевља је већ искористила своју опцију од 20.000 сати од усвајања одлуке о томе. Мислим да је тај ниво производње искоришћен негдје у октобру или новембру прошле године, али званични извјештај Црна Гора мора да шаље Европској агенцији за околину у Копенхагену у Данској до марта следеће године. И онда ћемо имати проблем, јер Црна Гора више неће бити усклађена са Директивом о великим ложиштима, рекао је Копач на јучерашњем онлајн састанку са члановима скупштинског Одбора за економију.

Додао је да еколошка реконструкција ТЕ Пљевља мора бити приоритет а на питање шта може најгоре да се догоди уколико се еколошка реконструкција не доврши у наредних неколико мјесеци, Копач је казао.

  • Ако ме питате да ли је могуће продужити рок, теоретски је могуће, али у пракси ја мислим да није. Све земље су већ прогласиле крај угља, тако да сумњам да би Савјет ЕУ дао било какав мандат Европској комисији да за Црну Гору предвиди неко продужење. Ми као Секретаријат дужни смо да покренемо прекршајни поступак, што ћемо вјероватно да урадимо, казао је Копач.

Истакао је да је у контакту са Министарством капиталних инвестиција и честитао прве раскинуте уговоре о концесијама за градњу малих хидроелектрана.

  • Мислим да су мале хидроелектране пасе, рекао је Копач.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here