ПУСТОШ У НЕКАДАШЊОЈ ВОЈНОЈ ФАБРИЦИ (фото)

0
1055

Инжењере растјерали, машине распродали

ПУСТОШ У НЕКАДАШЊОЈ ВОЈНОЈ ФАБРИЦИ   (фото)

Хале фабрике „Оптел Вектра“ у Пљевљима у потпуности су празне, али у Секретаријату за привреду не знају када су машине одвезене ни гдје су завршиле.

  • Што се тиче ситуације у фабрици „Оптел Вектра”, ми немамо никакве информације,казао је јуче за „Дан” секретар Секретеријата за привреду Будимир Бајчетић.

Некадашња фабрика, коју су Пљевљаци звали Војна јер је производила опрему за бившу Југословенску народну армију, а касније за Војску Савезне Југославије али и за инострано тржиште, отворена је осамдесетих година прошлог вијека. Први директор фабрике био је Асим Телаћевић, каснији потпредсједник Владе Црне Горе. Деведесетих година прошлог вијека фабрика је запала у проблеме. Мијењали су се директори и фабрика је почетком 21. вијека ушла у стечај, да би 2008. године била продата компанији „Вектра“, али се ситуација из дана у дан погоршавала. Запосленим радницима на обезбјеђењу дуговало се чак и по 40 зарада. У јавности се могло чути да власник „Вектре“ Драган Брковић повремено одвози и продаје машине из фабрике, али све до ове зиме фабричке хале биле су закључане. Од прије неколико мјесеци обезбјеђења више нема у фабрици, а све просторије, фабричке хале и бројне инжењерске канцеларије су отворене. Сада у производним халама нема више ни једна једина машина. Становници оближњих насеља кажу да је напуштена фабрика „рај за окупљање проблематичне омладине“.

У општинској организацији Савеза синдиката кажу да су све приче и хвале око приватизације од стране компаније „Вектра“ завршене лоше и на штету Пљеваља и некадашњих радника.

  • Када причамо о фабрици „Оптел“, односно о данашњој „Оптел Вектра“, онда морамо да знамо да је осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог вијека у њој радило 190 радника. Од тог броја било је 50 инжењера.

Уништењем ове фабрике растјерано је 50 инжењера а Пљевља су практично остала без стручних људи – каже за „Дан” Ратко Пејовић, повјереник Савеза синдиката за Пљевља уз појашњење да су бројни високошколци и веома успјешни инжењери напустили и „Вектру Јакић“.

  • Ових дана видимо какво је стање у фабрици дрвопрераде „Вектра Јакић“, а знамо да више не постоји пљеваљски „Грађевинар“. Сада видимо и шта се десило са фабриком „Оптел Вектра“. Било је много приче о томе како ће потећи мед и млијеко а данас је све уништено и тешко је очекивати да ће на тим мјестима бити нешто боље, истиче Ратко Пејовић, уз појашњење да је некада у предузећима које је приватизовала „Вектра“, а то су Комбинат дрвопрераде „Велимир Јакић“, „Грађевинар“ и фабрика „Оптел“, радило преко хиљаду радника.
  • Нажалост, данас у тим предузећима немамо никакву производњу а радницима који су некада и радили у тим предузећима дугују се зарађене плате, каже Пејовић.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here