КРАЈЊИ ЈЕ МОМЕНАТ ДА СЕ ЛИЧНО УКЉУЧИТЕ И ПОМОГНЕТЕ ПЉЕВАЉСКОМ ЗДРАВСТВУ И ГРАЂАНИМА ПЉЕВАЉА

0
1031

Отворено писмо министарки здравља предсједника Нове српске демократије Пљевља Милана Мија Лекића

КРАЈЊИ ЈЕ МОМЕНАТ ДА СЕ ЛИЧНО УКЉУЧИТЕ И ПОМОГНЕТЕ ПЉЕВАЉСКОМ ЗДРАВСТВУ И ГРАЂАНИМА ПЉЕВАЉА

Поштована министарко здравља,

Последњих мјесеци добијам масовне молбе од љекара и пацијената (а и сам сам био ковид пацијент) наших суграђана да Вам се јавно обратим поводом тешке и драматичне ситуације  у здравственим установама у Пљевљима а у вези са лијечењем ковид пацијената.

Од марта 2020. године ситуација је тешка али су је пљеваљски медицински радници надљудским напорима рјешавали са постојећим кадром  и опремом.

Надам се да сте одлично упознати са катастрофалном кадровском ситуацијом у Пљевљима гдје се системски, годинама, лошим вођењем кадровске политике дошло до стања да је у Општој болници Пљевља запослено свега 20-ак специјалиста а о чему сам се ја последњих три године интезивно оглашавао.

Тренутно је дошао период када је медицински кадар на ивици колапса, љекари су на ивици снаге, раде мјесецима без дана одмора, без слободних дана. Велики број медицинских радника је ковид позитиван.Поред кадровског ништа мањи проблем је и са просторним и материјалним капацитетима (гужве су сваким даном све веће).

Наши љекари знају да им је дужност да збрињавају све пацијенте и ни једног момента немају за циљ да бјеже од својих обавеза али исто тако не смију да игноришу постојеће услове у којима раде и због којег највише трпе грађани.

Задњих мјесец дана је затворено инфективно одјелење ОБ Пљевља због болести јединог инфектолога који је ковид позитиван па се сви ковид позитивни пацијенти лијече у Ковид стационару (зграда Војног логора).

Такође, у Стационару ради један једини љекар – специјалиста опште интерне медицине и ту је ангажован 24 сата дневно. Због неуслова и ограниченог капацитета у истом, пацијенти немају могућност да се опсервирају и примају терапију. Примају терапију по хладним ходницима при том на ред чекајући сатима. Пацијенти са сеоског подручија плаћају такси и по 40 еура а уколико дођу рано ујутру у ковид амбуланту Дома здравља са повишеном температуром, исцрпљени, принуђени су да цио дан чекају по хладним ходницима до 17 сати увече за лабораторијске анализе (јер се исте раде само један пут дневно).

У Дому здравља ради укупно 10 љекара у ковид амбулантама  а у стационару само 1.

Предлог за рјешавање:

  • Просторни капацитет Дома војске ЦГ, који је сада у власништву општине Пљевља, претворити у Ковид центар.Тиме би на једном месту имали тријажу,опсервацију и хоспитализацију пацијената. Сви љекари који раде са ковид пацијентима би били на једном мјесту, пацијенти се не би шетали од ковид амбуланте Дома здравља до Стационара, Лабораторије. Ваља напоменути да су просторије Дома војске неупоредиво комфорније од Стационара у Војном логору а и много већег су капацитета.Такође би интерно одјелеље ОБ Пљевља било растерећено од ковид пацијената и остало „чисто“ за рад. Другим ријечима свима би било лакше, и пацијентима и медицинским радницима.
  • У Пљевљима је неопходна најхитнија кадровска помоћ љекара из других центара. У ковид амбулантама ради свега 10 љекара, Ковид стационару само 1 љекар а и Хитна медицинска помоћ има само 1 тим у току смјене који је због удаљених терена често одсутан.

Надамо се да ће у најскорије вријеме почети и вакцинација што ће свакако медицинским радницима повећати обавезе.

Имајући у виду да општина Пљевља, у којој са општином Жабљак  гравитира око 40 000 становника, сматрамо да је последњи тренутак да се нешто учини и молимо Вас да сходно могућностима учините да се новонастала ситуација сто лакше и безболније  превазиђе и за грађане и за медицинске раднике у Пљевљима.

С поштовањем,

Милан Мијо Лекић, предсједник ОО НСД Пљевља

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here