КОНАЧНО: „ВЕКТРА“ ВИШЕ НЕЋЕ СЈЕЋИ ПЉЕВАЉСКЕ ШУМЕ

0
997

Укинута привремена мјера Привредног суда

КОНАЧНО: „ВЕКТРА“ ВИШЕ НЕЋЕ СЈЕЋИ ПЉЕВАЉСКЕ ШУМЕ

На иницјативу Заштитника имовинско правних интереса Привредни  суд  је укинуо привремену мјеру којом је једној од компанија Драгана Брковића „Вектри Јакић“ било омогућено да настави са експлоатацијом  пљеваљских шума. Привремена мјера је донијета 2019. године, пошто  је Управа за шуме, након десетогодишњег непоштовања одредби уговора, раскинула концесиони уговор са „Вектром“. Заштитник имовинско правних интереса тражио је укидање привремене мјере по налогу Владе, чији су представници оцјенили да је понашање Привредног суда неприхватљиво.

  • Код таквог стања на терену имамо и ситуацију да дрвна маса коју је потребно уклонити из шуме из здравствених и санитарних разлога остаје у шуми, што проузрокује труљење и ствара услове за појаву и пренамножавање штетних инсеката, а на који начин настаје штета по државну имовину, а према извјештајима Управе за шуме Пљевља, ради се о преко 50 хиљада метара кубних бруто дрвне масе, каже  се у предлогу надлежног министарства  за укидање привремене мјере.

Притом се појашњава да су стекли услови за реакцију Владе јер су органи надлежни за заштиту шума предметном одлуком Привредног суда спријечени да исте заштите, а промијењене околности покретања стечајног поступка додатно указују на потребу ургентног реаговања због чињенице да даље негативне посљедице на државној имовини проузроковане увођењем привремене мјере могу значајно угрозити вриједност шумских ресурса на простору општине Пљевља и одрживо газдовање тим шумама.

Према привременој мјери Привредног суда, а по жалби „Вектре“, овој компанији је било дозвољено да мјесечно сјече по десет хиљада кубика дрвета.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here