ЕВРОПСКА КОМИСИЈА НЕЋЕ ОДОБРИТИ ДОДАТНЕ САТЕ РАДА ЗА ТЕРМОЕЛЕКТРАНУ

0
911

„Честитка“ новом Одбору директора Електропривреде

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА НЕЋЕ ОДОБРИТИ ДОДАТНЕ САТЕ РАДА ЗА ТЕРМОЕЛЕКТРАНУ

Нови Одбор директора ЕПЦГ – Милутин Ђукановић, Ненад Марковић, Александар Дожић, Милун Божовић, Јован Радошевић, Мирјана Чизмовић и Рајко Радусиновић, још није ни загријао столице а већ им стиже непријатан абер из Европске комисије.

Како јавља Невладина организација „Еко – тим“ Европска комисија је потврдила групи невладиних организација да „ни она а ни Секретаријат Енергетске заједнице немају мандат да продуже 20.000 сати додељених Термоелектрани Пљевља сходно дерогативном механизму и оpt-оut опцији којом је ТЕ Пљевља додјељено изузеће од поштовања граничних вриједности емисија“

Из ове НВО наводе да је ЕК потврдила да након што 20.000 сати истекну, да би Термоелектрана Пљевља требала да се затвори или ради у складу са граничним вриједностима емисија за нова постројења дефинисане Директивом о индустријским емисијама.

  • С обзиром да пројекат еколошке реконструкције ТЕ Пљевља није реализован, ТЕ Пљевља још увијек ради без потребних еколошких стандарда не поштујући граничне вриједности емисија предвиђене Директивом о индустријским емисијама. Секретаријат Енергетске заједнице, који је одговоран за праћење напретка у уговорним странама одговоран је за предузимање свих потребних корака, укључујуц́и покретање прекршајног поступка када се услови за то испуне, наводи се у саопштењу НВО Еко-тим.

Електропривреда још увијек није објавила званичну информацију о броју потрошених сати током 2020. године.

  • Након што та информација буде званична, претпоставља се да ће Секретаријат Енергетске заједнице покренути прекршајни поступак против Црне Горе. На Влади је да се изјасни о овом врло комплексном питању, првенствено опстанку сектора угља и одлучи у ком ће се смјеру кретати даљи енергетски развој наше земље,закључује се у саопштењу Еко – тима.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here