ТЕРМОЕЛЕКТРАНА ПРЕД ЗАКЉУЧАВАЊЕМ НАРЕДНИХ НЕКОЛИКО ГОДИНА?

0
1183

ОПАСНО: Секретаријат Енергетске заједнице не може да додијели нове сате за ТЕ

ТЕРМОЕЛЕКТРАНА ПРЕД ЗАКЉУЧАВАЊЕМ НАРЕДНИХ НЕКОЛИКО ГОДИНА?

Након вијести да ће Црна Гора вјероватно морати да из Буџета издвоји око 128 милиона евра за заврштек дионице ауто пута Подгорица – Матешево, након што у потписаним роковима нису повучена средства кинеског кредита за овај пројекат, стиже нова шокантна вијест. Пошто нису испоштована, односно игнорисана су, правила Европске уније може се десити да Термоелектрана Пљевља (као и Рудник угља), не буде радила слиједећих пар година, док се не заврши еколошка реконструкција Термолектране.

Како су пренијели медији, позивајући се на агенцију „Мина бизнис“, Секретаријат Енергетске заједнице (ЕЗ) не може да продужи период рада Термоелектране Пљевља у режиму који подразумијева изузеће од усклађености са граничним вриједностима емисија, након што је то постројење крајем 2020. године искористило 20 хиљада дозвољених радних сати. Број радних сати за рад у том режиму дефинисан је Директивом о великим постројењима за сагоријевање и одговарајућом одлуком Савјета министара Европске уније. Било какву промјену могао је одобрити само Савјет министара, на основу предлога Европске комисије.

С обзиром на потврду да правила о раду у том режиму нијесу поштована, Секретаријат тренутно припрема поступке за рјешавање спорова против Црне Горе.

Период до краја 2023. године је био предвиђен као период у ком је могло да се утроши предвиђених 20 хиљада радних сати, када је Термолектрана била изузета од обавезе усклађености са граничним вриједностима емисија и у обавези да у том периоду заврши еколошку реконструкцију, ако жели да настави рад, односно, по истеку 20 хиљада сати постројење може да остане у погону само ако испуњава строге стандарде Директиве о индустријским емисијама.

Министарство капиталних инвестиција раније је саопштило да преговара са ЕЗ о добијању додатних радних сати за ТЕ Пљевља и да рачунају на олакшавајуће околности.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here