УПРАВА ПРИХОДА ПОВУКЛА БЛОКАДУ РАЧУНА ПЉЕВАЉСКИХ ЛОКАЛНИХ ПРЕДУЗЕЋА

0
483

Слиједи исплата зарада

УПРАВА ПРИХОДА ПОВУКЛА БЛОКАДУ РАЧУНА ПЉЕВАЉСКИХ ЛОКАЛНИХ ПРЕДУЗЕЋА

Након двадесетодневне блокаде рачуна пљеваљских локалних предузећа, услед неплаћених пореза и доприноса,  Управа прихода Црне Горе повући ће данас блокаду, чиме ће се у појединим предузећима стећи услови да запослени у наредним данима приме плате. Како смо јуче дознали локалном предузећу „Чистоћа“, Радио–телевизији Пљевља и „Локалним путевима“ рачуни су до краја прошле недеље били блокирани. Након разговора са начелником Управе прихода и царина – Подручне јединице Пљевља Елдином Катаном дошло је до споразума по коме ће већ данас блокаде бити повучене. У локалним предузећима смо дознали да су упућени и захтјеви за повлачење блокада, као и да се надају да ће током данашњег дана рачуни бити деблокирани.

  • Упућен је захтјев за деблокаду рачуна у петак и вјерујем да ће рачун током понедељка бити деблокиран, казао нам је извршни директор предузећа „Локални путеви“  Драган Јововић уз појашњење да је постигнут договор са Управом прихода да се до 15. августа достави план рационализације трошкова, као и да се дуг по основу пореза и доприноса више неће увећавати. Јововић нам је казао да су се у овом предузећу трудили да се дуг по основу пореза и доприноса смањује и да је исти био приликом његовог доласка на мјесто директора преко милион еура а да је сада око 800 хиљада еура.
  • Надам се да ћемо након деблокаде рачуна успјети да радницима исплатимо мајску плату и да измиримо и друге обавезе, казао је Јововић уз појашњење да ће бити испоштоване и све друге обавезе из споразума са представницима Управе прихода.

Када је у питању споразум Управе прихода и локалних предузећа, предвиђено је да када се сачини санациони план предузећа, неопходно је исти доставити  Министарству финансија и социјалног старања. Притом је неопходно од поменутог министарства затражити  отплату  пореског дуга на рате. Сам одговор министарства ће зависити од квалитета урађеног санационог плана.

Управа прихода је у јуну блокирала рачуне пљеваљске локалне управе, поменутих предузећа, као и предузећа „Гријање“ и „Комуналне услуге“. Са рачуна општинске управе је извршена наплата 330 хиљада еура дуга по основу пореза и доприноса. Потом је предсједник пљеваљске општине Игор Голубовић одржао конференцију за штампу и јавно саопштио да пљеваљска локална управа неће вршити никакве исплате док не  исплати цјелокупне приспјеле обавезе по основу пореза и доприноса. Голубовић је том приликом оптужио Управу прихода да блокира рачуне пљеваљске локалне управе и предузећа а да се тако не понаша у случају других локалних управа у Црној Гори. Он је посебно био љут што је Управа прихода од почетка године у три наврата принудним путем наплатила по 300 хиљада еура за порезе и доприносе.

У читавој причи је занимљиво да су исти услови дати од стране Управе прихода у марту мјесецу, као и да је Министарство финасија тада само прихватило план реорганизације локалног предузећа „Вододовод“ чији рачун у јуну мјесецу није био блокиран.

Када је у питању последња блокада рачуна и принудна наплата од стране управе прихода предузеће „Чистоћа“ блокирано је на износ од 170 хиљада еура. Радио –телевизија Пљевља и предузеће „Локални путеви“ на износ од по 45 хиљада, „Гријање“ на износ од 15 хиљада, док је „Комуналним услугама“ наплаћено око 5 хиљада еура.

Када се прича о дуговима локалних предузећа и пљеваљске општине по основу пореза и доприноса они су вишемилионски, али је већи дио овог дуга обухваћен репрограмом који је раније потписан са Управом прихода. Ова потраживања се не рачунају у приспјеле обавезе већ се плаћају у договореним мјесечним ратама.

У пљеваљској филијали Управе прихода нам је објашњено да се на пореска дуговања обрачунава дневна камата у износу од 0,03%.  Тако је пљеваљској локалној управи, која је у мају мјесецу дуговала 1,15 милиона еура, наплаћена камата у износу од 10 350 еура. У Управи прихода поздрављају потез локалне управе да након принудно наплаћених 330 хиљада еура у јуну, плати и преостали дуг од 800 хиљада еура и да избјегне даље плаћање камата. Занимљиво је да предсједник пљеваљске општине Игор Голубовић, приликом јунске конференције за штампу, није помињао плаћање камата, већ је тврдио да сталне принудне наплате ремете уредно планирање активности локалне управе. Добро би било и да неко израчуна колико је пљеваљска општина платила камате на дугове за порезе и доприносе од 2009. године, од када је тадашње ДПС руководство одлучило да не плаћа уз нето зараде порезе и доприносе.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here