У СЕЛИМА СВЕ ВЕЋЕ НЕВОЉЕ СА ВОДОСНАБДИЈЕВАЊЕМ

0
251

Суша тјера сточаре да купују воду у цистјернама

У СЕЛИМА СВЕ ВЕЋЕ НЕВОЉЕ СА ВОДОСНАБДИЈЕВАЊЕМ

Да становници у пљеваљским селима муку муче са сушом и недостаком воде најбоље говори примјер да сваког дана градска предузећа испоручују по десет цистјерни воде. Тако, на пример, предузећа „Чистоћа“ и „Водовод“, као и Служба за заштиту и спашавање, одвозе цистјерне са водом до најугроженијих села, а трошкове одвоза плаћају становници села и локална управа.

Саша Јечменица, извршни директор ,,Чистоће“

– Највише се цистјерни вози према селима на подручју мјесних заједница: Црљенице, Бољанићи, Косаница  и Крће. Заиста је велики притисак на наше предузеће – казао је јуче у изјави за „Дан“ извршни директор локалног предузећа „Чистоћа“ Саша Јечменица, уз напомену да у овом предузећу све чине како би што прије одговорили на потребе грађана. Јечменица истиче да управо због великог броја захтјева није могуће у истом дану одговорити на све, као и да житељи пљеваљских села најчешће чекају два дана испоруку воде.

– Сваки дан у просјеку се одвезе по десет цистјерни воде, а на одвоз чека у просјеку још двадесет грађана – каже Јечменица и додаје да потражња за водом није била никада већа. Посебно је много захтјева у августу, када је и проширен број села која су остала без уредног водоснабдјевања.

-Током овог мјесеца испоручили смо 110 цистјерни воде – казао је Јечменица, уз напомену да ће у овом предузећу наставити са напорима како би вода што прије стигла до потрошача.

Као и претходних година у селима Мјесне заједнице Црљенице ситуација је најтежа јер у су готово сви извори пресушили. Мјештани непрекидно допремају воду уз помоћ локалних предузећа, а у просјеку се за једну цистјерну плаћа 40 еура, док педесет одсто трошкова сноси локална управа. Трошкови допремања воде до села Косаница, Крће или Бољанићи су значајно већи, јер је већа удаљеност од града. Свакако и до тих села вода се допрема у цистјернама уз финасијску помоћ локалне управе.

-На нашем подручју најугроженије је село Вис. Тамошњи становници готово преко читаве године имају проблема са водоснабдјевањем. Сада када је на свим изворима опао водостај и када је доток воде утањио у селу Вис, али и у неким другим засеоцима, вода се допрема у цистјернама, каже предсједник МЗ Бољанићи Мијо Котлаја, уз напомену да је неопходно поједине водоводе на подручју ове заједнице реконструисати.

Котлаја напомиње да је најтеже за оне становнике у селима који имају доста стоке и који морају да тјерају стоку до удаљених изворишта, како би их напојили водом.

– Нажалост, постоје села гдје до сада није ријешено питање водоснабдјевања и сада је можда и најбоља прилика да се сагледа та проблематика, како би се већ наредне године уз помоћ локалне управе проблеми рјешавали – каже Котлаја.

Пљеваљска општина је трећа по територији у Црној Гори, са селима на цијелој територији. Села у подножју планина Љубишња и Ковач немају проблема са водоснабдјевањем, али села у другим дјеловима општине све чешће имају проблеме са водоснабдјевањем. Најтеже је оним становницима чија су села удаљена и до педесет километара од града, јер су трошкови превоза воде онда много већи.

И у граду рестрикције

Прије седам дана из „Водовода“ су саопштили да се на подручју градске зоне, која се снабдијева водом са изворишта Југоштница, уводе ноћне рестрикције. У таквим околностима један дио града нема воде у периоду од 24 часа до 6 часова наредног дана. Из поменутог предузећа су апеловали на све грађане да воде рачуна око потрошње воде, јер је водостај свих изворишта, услед суше, смањен.

Када су у питању извориште Брезнице и извори на подручју Оџака, гдје се налази више изворишта са којих град добија воду, ситуација је такође забрињавајућа.

Б.Је

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here