ВИЈЕЋА НАРОДНИХ СКУПШТИНА СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ САВЈЕТА ЦРНЕ ГОРЕ – САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

0
280

Саопштење за јавност Вијећа народних скупштина Црне Горе преносимо у цјелости:

Драга браћо,

Вјековима смо живјели сложно, окупљени око наших светородних владара и владика, чувара Пећког трона. Градили смо заједништво са једновјерним народом, предвођени завјетном мишљу наших славних предака. Није било лако објединити Црну Гору са брдима, Старом Херцеговином и приморијем, али се у ослободилачким ратовима остварила та наша заједничка жеља. Прихватили смо и заједничко име, надајући се да нас нико више дијелити неће. У Цетиње смо гледали као у светињу којој смо увјек били бескрајно одани. Утолико нам теже падају наговештаји ометања светог чина устоличења нашег заједничког митрополита црногорско-приморског, чиме се озбиљно нарушава вишевјековна традиција и доводи у питање слога и јединство православног народа у Црној Гори.

Без намјере да било шта намећемо, као огромна православна већина вјерујућег народа, молимо Вас да будући дани у Црној Гори буду дани братског помирења и љубави.

Најугледнији представници народних скупштина са свих простора Црне Горе доћи ће 5. септембра на Цетиње и присуствовати дочеку Његове светости патријарха српског Порфирија и устоличењу митрополита црногорско-приморског господина Јоаникија.

Вјерујемо да ћете услишити нашу молбу и дочекати нас као што браћа дочекују браћу, са добродошлицом, јер ми јесмо и треба да останемо један народ.

Неприхватање наше молбе не би никоме добра донијело, већ би продубило неспоразуме против којих су увјек били наши заједнички, честити и славни преци на челу са Светим Петром Цетињским, чији нас ћивот у Цетињском манастиру вјековима окупља.

У Подгорици,                                                                           Вијеће народних скупштина

21.08. 2021.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here