СМЕЋЕ ЗАТРПАЛО „ПАМЕТНО ЈЕЗЕРО”

0
235

Такозвано „Паметно језерo”, на простору некадашње пљеваљске касарне, ових дана је затрпано отпадом. На леденим површинама језера налазе се остаци амбалаже али и остаци одређених врста грађевинских матерјала. Слична је ситуација и око језера, једино што се тај отпад мање види, јер је добрим дијелом покривен снијегом.

-Очекивали смо да ће овај пројекат бити увод у изградњу једног веома уређеног мјеста за одмор. Међутим, судећи по одржавању језера у току зиме, све личи да ће и ово мјесто бити препуштено немару општинских служби, наводи се у саопштењу Мреже невладиних организација сјевера.

Из поменуте организације позвали су пљеваљску локалну управу да не дозволи да дође до девастације овог простора, односно да се читав пројекат приведе крају.

-Не би се смјело десити да се са реализацијом овог пројекта стане. Знамо праксу из неких прошлих година, гдје се прво престане са уклањањем отпада, а онда се крене и са уништавањем мобилијара, упозоравају из поменуте организације.

Поменуто мјесто је опремљено паметним клупама, соларним панелима, мјерачима квалитета воде и ваздуха, столовима за стони тенис. Пројекат је израђен у сарадњи са невладином организацијом „Корак са науком“, а постављање мобилијара и уређење језера је помогла новчаним средствима Бугарска. Добар дио посла је завршен током јесени, али одређени радови би требало да се наставе током прољећа.

У обнову и еколошку санацију комплекса „Паметног језера” уложено је више од 50.000 еура и то 35.430 еура бесповратних средстава бугарског фонда, и око 20.000 еура које је издвојила Општина Пљевља.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here