ВЛАДА НИ НАКОН 12 ГОДИНА НИЈЕ ИЗМИРАЛА ОБАВЕЗЕ ЗА ОШТЕЋЕЊА ПРИЛИКОМ ЗЕМЉОТРЕСА

0
153

Штете пописивали, а нису платили

Бројни становници Пљеваља и села испод планине Љубишње остали су без одштете и помоћи, након земљотреса који се десио у Пљевљима 2011. године. Према утврђеном списку Комисије,  процјењена је штета у износу од 178 910 еура. Одштету према том списку требало је да добије 118 физичких и правних лица. Међу њима се налазиле бројне установе. Највише власника оштећених објеката налази се на простору села Хоћевина и Какмужи.  

-Држава је крајње некоректно поступила када је формирана комисија и када је пописана штета на терену, a онда одштета није исплаћена. Не ради се о великом износу, али је сасвим сигурно да никоме није био приоритет да се ова средства исплате, наводи се у саопштењу групе грађана чија је имовина оштећена приликом земљотреса.

Оштећени грађани тврде да су претходних година добијали обећања о исплати оштећења, а да сада нико не говори о томе.

-Вјерујемо да Влада Црне Горе треба да опредјели новчана средстава и да коначно измири обавезе према свим оштећеним грађанима, наводи се у саопштењу и напомиње да штете у пљеваљској општини од земљотреса нијесу честе али да су оне из 2011. године на многим објектима биле сасвим озбиљне.

На списку грађана чија је имовина оштећена може се видјети да су поједина домаћинства претрпљела оштећења на објектима у вриједности и до пет хиљада еура. Међутим, има и оних власника гдје је оштећење процјењено на мање од хиљаду еура.

-Ако није било новца за цјелокупне износе, онда је требало исплатити макар дио средстава, како би власници уништене или оштећене имовине могли обезбједити средства за набавку грађевинског материјала. Наравно сада су се оштећени објекти урушили или су обновљени о трошку власника. Остаје нам да још једном позовемо Владу како би исплатила новац за процјењене штете, наводи се у саопштењу и појашњава да је од земљотреса прошло  12 година.

Епицентар поменутог земљотреса био је у непосредној близини града и том приликом потрес је највише узнемирио и становништво града.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here