ЗБОГ ОТПРЕМНИНЕ ДИРЕКТОРУ КОМУНАЛНИХ УСЛУГА У ПЉЕВЉИМА РАДНИЦИ НАЈАВИЛИ ШТРАЈК

0
195

Трочлани Одбор директора предузећа Комуналне услуге, и поред противљења запослених, намјерава да у наредном периоду обезбиједи актуелном извршном директору Николи Ћаласану да у случају одласка са функције добије отпремнину. Таквом предлогу су се, на сједници одбора директора одржаној 17. марта, успротивили представници радника, па је доношење одлуке одложено.Ћаласан је на функцију директора дошао 4. новембра прошле године.

Предсједник Синдиката Комуналних услуга Владимир Клачар истиче да радници немају ништа лично против директор већ да су против погубних потеза руководства које доводи у неповољан положај предузеће које је због дуга од 1,9 милиона еура морало у стечај 12. октобра 2020. године. Пет мјесеци касније, тачније 19. марта 2021. године, окончан је стечај након што је Привредни суд прихватио петогодишњи план реорганизације, који је урадио Секретаријат за стамбено-комуналне дјелатности.

– У петогодишњем плану реорганизације Комуналних услуга пише да ће нам у том периоду директор бити Радивоје Бујишић, а план ће надгледати Секретаријат за стамбено-комуналне послове. Предузеће није исплатило двије мјесечне рате по плану реорганизације, касне четири исплате за бруто зараде, нисмо примили фебруарску плату, а одбор директора треба да да сагласност на захтјев за потписивање менаџерског уговора у коме се тражи повећање плате и исплата отпремнине извршном директору. Страшно је да је то неком и пало на памет у ситуацији када три радника која испуњавају услове не могу да оду у пензију јер им нису уплаћени доприноси од 2015. године. У случају да одбор директора прихвати исплату отпремнина, ступићемо у штрајк јер само тако можемо заштитити Комуналне услуге- истиче Клачар и подсјећа да је предузећу узета РЈ Паркинг, а остављени приходи од пијачних и погребних услуга.

Бивши стечајни управник Комуналних услуга а сада лице надлежно за спровођење плана реорганизације Радојица Грба, каже да је важно да на годишњем нивоу Комуналне услуге исплате планираних 56.000 еура дуговања Управи прихода и повјериоцима. Нагласио је да су све досадашње радње у предузећу у складу са планом, те да о менаџерском уговору одлучује одбор директора.

– За прошлу годину изимирене су све рате. План реорганизације није предвиђао формирање одбора директора, па нису предвиђени ни трошкови за његов рад. Секретаријат је обрађивач плана, па је касније дошло до конфликта интереса јер не може Секретаријат да врши улогу одбора директора и сам себи да буде надзор, па се приступило формирању одбора директора. Тражили смо рефундацију трошкова за одбор 520 еура мјесечно – казао је Грба.

Одлука на следећој сједници

Предсједник трочланог Одбора директора Комуналних услуга Мунир Реџовић, који чине још и Самира Махмутовић и Тијана Вемић, саопштио је да су одложили изјашњавање о менаџерском уговору за следећу сједницу и да не може дати никакав одговор док одбор не буде засиједао.

Реџовић је иначе некадашњи кадар СДП-а, али је након политичких препуцавања у тој партији прешао у СД, гдје је једно вријеме био и предсједник Општинског одбора Социјалдемократа.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here