БУЏЕТ НИЈЕ УСВОЈЕН, А КАДА ЋЕ БИТИ ТО НИКО НЕ ЗНА

0
239

Жалбе Демократске партије социјалиста, Бошњачке странке и Социјалдемократа на резултат локалних избора одржаних у Пљевљима у октобру прошле године, довеле су до недоношења општинског буџета за текућу годину у законском року и кашњења у конституисању новог сазива локалног парламента. Актуелни предсједник Општине Рајко Ковачевић у међувремену донио је одлуку о привремном финансирању у прва три мјесеца. Март је прошао, буџет још није усвојен, а не зна се ни када ће бити, што опасно пријети да изазове општи колапс у функционисању локалне управе. Иначе, Ковачевић је недавно казао да је припремљен Нацрт буџета за 2023. годину, али да је ред да га усваја нова скупштинска већина, гдје ће ДПС бити опозиција.

Према тренутној ситуацији конститутивна сједница Скупштине општине Пљевља може да се одржи половином априла, а прије него што се предлог буџета нађе пред одборницима потребно је спровести јавну расправу која према законским прописима треба да траје најкраће мјесец дана.

Посебно ће бити тешко са набавком субвенционисаног пелета, јер тек након усвајања буџета слиједи расписивање јавног позива, који у скраћеној варијанти може да траје 15 дана, па слиједи вријеме за приговоре и за жалбе, а може доћи и до поништења тендера. У најбољем случају, рјешење ће се наћи, можда, у августу, а потребно је грађанима, на основу прошлогодишње праксе, испоручити близу 2,5 хиљада тона пелета. У свему томе треба имати на уму да грејна сезона у Пљевљима званично почиње 1. октобра.

– Прошле године у априлу је расписан јавни позив за набавку пелета- кажу у Општини Пљевља уз појашњење да је било покушаја да се ове године не чека усвајање буџета него да се уђе у расписивање јавног позива, али како се број корисника сваке године мијења, тешко је расписати јавни позив на основу прошлогодишњих података.

–Прошле године буџетом је било предвиђено 600.000 еура за набавку пелета. Колико ће новца бити опредијељено у овој години још се не зна јер буџет није усвојен- наводе из локалне управе. 

Подсјећамо, локални избори одржани су 23. октобра 2022. године. На изборни резултат Уставном суду, који у том моменту није имао кворум за одлучивање, жалили су се представници ДПС-а, БС-а и СД. Уставни суд је прије петнаестак дана као неосноване одбацио те жалОпштинска изборна комисија је прошле седмице прогласила изборне резултате за коначне.

Сада се чека да предсједник СО и предсједник пљеваљског ДПС-а Драгиша Сокић закаже конститутивну сједницу. Иначе, последња сједница локалног парламента старог сазива одржана је почетком октобра прошле године. 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here