ВАСКРШЊА ПОРУКА ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА

0
258

Поводом Васкрсења Христовог, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије упутио је свим вјерницима Епархије милешевске Васкршњу поруку у којој је, између осталог, поручио:

– Ово време кроз које пролазимо убедљиво нам говори да кроз живот можемо успешно ходити само предвођени Богом. Неопходно нам је Божанско руковођење и предвођење.

– Потребни су врлински људи, у сваком времену. У нашем времену као да су најпотребнији умни и свети људи. Да нам они показују пут и да нас они предводе. То сазнање упућује нас, неодољиво, да погледамо у лик Христов. Цела ова Велика седмица, а нарочито Велики Четвртак, Велики Петак, Велика Субота и Васкрс, позивају нас да гледамо у Лик Христов. И то јесте први смисао и први циљ у прослављању Васкрса, као Празника. Да што боље сагледамо Христов Лик, Његову нарав. Јер, Он се суочио и сусрео са свим тешкоћама и искушењима која сналазе овај свет.

– Потребно је гледати у нарав Христову. Како се Он не колеба у намери да заснује Царство Доброте и Љубави, и не одустаје од тога све време. Он не одустаје од свог Пастирског рада и своје намере да другачије уреди овај свет. Не на законима надметања, мржње и горчине, него на принципима доброте и љубави.

– Наша жеља, када прослављамо Васкрс, јесте првенствено да обновимо свој однос заједништва са Христом. Видимо да без Њега не можемо остати чврсти. Искушења овога света, као буре морске, могу да заплаше и поколебају човека. Потребно нам је да нас Христос својом руком подиже. Он може наш статус потпуно обновити, Он нас може ослободити од греха, од слабости, од незнања, од горчине, али ми се подсећамо, нарочито ових дана, и на Његов позив да се и сами трудимо у ономе што се зове покајање, да одустанемо и сами од погрешних путева.

– Да би човек био градитељ мира и да би мир ушао у овај свет неопходно је да човек најпре изгради добар однос са Богом, да се помири са Њиме. Господ Христос је показао пут, сам прокрчио тај пут, зове нас да тим путем идемо и на том путу ће нам помоћи.

– Ако је икада било потребно толико сагледавати неопходност Божијег присуства и примењивати наше властито хришћанство то је управо ово време. Неизмерна је онда ту улога Васкрса као Празника који нам показује и лик Христов, Његову нарав, и оно што Христос чини.

– Христос је показао, тако убедљиво, да је Он надмоћан у односу на свако зло и болест, надмоћан је у односу на све зле силе, надмоћан је и у односу на смрт, Он, Господ доброте и љубави. Зато што је Он све тако убедљиво показао ми му верујемо и у радости кличемо једни другима; Христос Васкрсе, Ваистину Васкрсе. Желимо да цео свет осети радост Новог Живота који је Христос увео у овај свет Својом победом, поручио је Епископ Атанасије.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here