ДУШКО МАРКОВИЋ ПОЗВАО ЦРКВУ НА РАЗГОВОРЕ НА ДАН „КРВАВЕ ЛИТИЈЕ“

0
1433

Играју ли се у Влади датумима?!

ДУШКО МАРКОВИЋ ПОЗВАО ЦРКВУ НА РАЗГОВОРЕ НА ДАН „КРВАВЕ ЛИТИЈЕ“

Пише: Божидар Јеловац

Намјерно или случајно премијер Душко Марковић позвао је представнике Српске православне цркве на наставак разговора о отвореним питањима између Цркве и Државе, на дан када је 1937. године у Београду одржана такозвана „Крвава литија“. Криза са усвајањем Закона о слободи вјероисповјести  у Црној Гори по много чему личи на Конкордатску кризу из четврте деценије прошлог вијека. Усвајањем Конкордата у Југословенској скупштини на сличан начин се жељело ударити на Српску православну цркву као што се то данас чини од стране црногорских власти. Осионост и бахатост преставника тадашње Владе Милана Стојадиновића довело је Југославију на границу грађанског рата, баш као што данас чини Влада Душка Марковића са Црном Гором. Литије су и тада и данас биле једини отпор Цркве наспрам цјелокупне силе коју је имала државна власт. И тада су се исте организовале широм земље, а полицајци као и жандарми,  слијепо  су слушали  наређења својих претпостављених.

Уговор, односно Конкордат, је потписан 1935. године са Ватиканом како би се Римокатоличкој цркви изашло у сусрет у тадашњој Краљевини Југославији. Тим Уговором ова вјерска заједница је стављена изнад Српске православне цркве, па се свештенство и монаштво предвођено тадашњим патријархом Варнавом Росићем подигло против таквих договора. Патријарх је у потпуности био јасан и поручио је да се прави уговор „са црним поглаваром црне интернационале“. Милан Стојадиновић се понашао као и Душко Марковић почетком децембра прошле године, па је поручио да ће Конкордат проћи у Скупштини Југославије „као писмо кроз пошту“. Почетком 1937. године патријарх Варнава се изненада разболио а у народу је одјекнула вијест да се ради о тровању. Да би се помогло обољелом патријарху Црква је за 19. јул заказала молепствије за оздрављење патријарха, након чега је улицама Београда кренула литија. Пошто је за исти дан Стојадиновић био заказао гласање у Скупштини о Конкордату, на ноге се подигао читав Београд али и многи градови у Србији. Жандарми, којима је управљао министар полиције Антун Корошец, католички поп, Словенац, баш као и што је игром случаја и сада на челу црногорске Полиције муслиман  и Бошњак Мевлудин Нухоџић, насрнули су без милости на учеснике литије. Штампа је забиљежила:

  • Преко Улице краља Петра, на горњем углу зграде Народне банке, била је постројена жандармерија у више редова. Жандарми су већ агресивнији и дочекују литију грубим псовкама и закрвављених очију, избезумљена лица туку свештенство у црквеним одеждама и народ, псујући поповску и српску мајку.

У службеном извештају Краљевској канцеларији стоји:

  • Настала је општа туча, летеле су камилавке, цепане одежде, чак је исцепана и изгажена светосавска застава.

На удару жандарма и њихових кундака, нашао се владика шабачки Симеон Станковић, као и што се у вријеме усвајања спорног Закона 25. децембра прошле године у црногорској Скупштини, на мосту у Ђурђевића Тари нашао епископ Методије Остојић.

Конкордат није усвојен 19. јула 1937. године, већ четири дана касније, 23. јула. Дан касније упокојио се и патријарх српски Варнава Росић, за кога се никада није доказало да није отрован. У част његову, као и свих оних пострадалих у Конкордатској кризи, испред капије манастира Жича свети владика Николај Велимировић подигао је споменик гдје је јасно истакао да је патријарх Варнава мученички пострадао.

Милан Стојадиновић, који се све до тада чврсто уздао у скупштинску већину и у полицијске пендреке, одустао је од спровођења Конкордата. Мир се вратио у земљу, а из Ватикана су поручили да  „неће бити мален број душа које ће зажалити“ због неусвајања Конкордата.

У мору сличности, али и разлика, занимљиво је да је Душко Марковић упутио позив на разговоре баш на дан „Крваве литије“. Занимљиво је да се позив упућује у недељу и то уочи самог дана за разговоре, као да за такав позив није било времена претходних дана. Позив је упућен два дана од Марковићеве поруке „да се мора бирати између антифашизма и Светосавља“. Све личи да се у Влади Црне Горе желе „играти датумима“ и да на разговоре зову на дан када је одржана „Крвава литија“.

Но наставак разговора показаће и сву озбиљност Марковићевог позива.

  • Позивам Митрополију црногорско-приморску и друге епархије Српске православне цркве да већ сјутра, 20.7.2020. године, наставимо започете преговоре на експертском нивоу, написао је Марковић у званичном позиву за наставак разговора у случају спорног Закона о вјерским слободама уз поруку да је експертски тим Владе спреман за наставак дијалога.

Из Српске православне цркве небројено пута је досада саопштено да су спремни за разговор и чак јавно поручили да су све своје примједбе већ истакли.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here