У СЕЛИМА У ПОДНОЖЈУ ЉУБИШЊЕ НЕМА УЧЕНИКА ПРВОГ РАЗРЕДА

0
246

У Бобову само 3 ученика

Ове године, у селима у подножју планине Љубишње, нема школараца који ће уписати први разред. Како смо дознали на терену, са радом ће престати петоразредна школа у селу Какмуже, а наредних година неизвјесно је докад ће радити деветоразредне школе у селима Бобову, Крушеву и рударском насељу Градац. 

-У септембру неће бити првака у нашем селу, односно у читавом Бобову биће три ученика, казао је  предсједник Мјесне заједнице Бобово-Димитрије Јеловац уз појашњење да он тачно не може рећи када ће Основна школа „Живко Џувер“ опет имати уписане прваке. 

У селу Мељак, у подножју Љубишње, већ дужи временски период не раде двије петоразредне школе. Објекат у засеоку Подгора је обновљен од стране мјештана, док се школски објекат у мељачком селу Врба полако урушава. 

Без ученика су већ одавно и школе у Орљи и Шљиванску, а у Шљиванску полако али сигурно пропада и школски објекат, односно овом објекту пријети нестајање. 

Ситуација је нешто боља у рударском насељу Шула гдје има 15 ђака и гдје поред деветоразредне школе „Владимир Роловић“ у селу Нанге ради петоразредна школа, у којој наставу похађају два ученика. Међутим, ситуација је лоша у том дјелу јер у селу Честин већ четири године не ради петоразредна школа, а на простору читаве заједнице неће бити првака све до 2025. године. 

-Нажалост млади одлазе и све се мање дјеце рађа у сеоском подручју. Неопходно је много тога урадити како би се ситуација промјенила набоље, казао нам је предсједник МЗ Шула Вукола Кушљевић

На сеоском подручју у пљеваљској општини још увјек ради 11 деветоразредних школа. У септембру ће у први разред поћи свега 10 ученика. Од тог броја 4 ученика се уписало у Основној школи „Братство-Јединство“ у Буковици, док су се преостали ученици уписали у школама у селима Косаница и Оџак.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here