ШАКАЛИ НАСТАВЉАЈУ СА НАПАДИМА НА СТАДА

0
308

У Маочу усмрћена 3 јагњета

На простору пљеваљске општине и ове године шакали наносе велике штете сточарима. Ситуација је дјелимично боља на подручју Буковице, гдје су ловци током ловне сезоне одстријелили неколико шакала. Међутим, на подручју Премћана, Матаруга и Маоча, шакали нападају на стада и чести су случајеви да усмрте јагњад. 

-Честе су притужбе на појаву шакала  у селима  која се наслањају на кањон ријеке Таре.  Претходних година имали смо сличне притужбе из Буковице али се тамо ситуација промјенила, казао нам је предсједник Ловачког друштва „Пљевља“ Раде Јањушевић уз објашњење да је на простору Буковице током зиме организовано више хајки на шакале и да је неколико шакала устријељено. 

Као други разлог због којег шакала нема на појединим теренима, Јањушевић наводи и појаву вукова на тим теренима. 

-Шакали се помичу испред вукова. Они напустају простор гдје се вукови појаве јер се не трпе, каже Јањушевић и појашњава да је велики проблем што шакали уништавају младунчад срна, али и младунчад оваца и коза. 

Када су у питању напади шакала на стада оваца, прије неколико дана шакали су у стаду породице Дедаић у селу Маоче усмртили троје јагњади. Од власника смо сазнали да је шакал прошао кроз изузетно мали отвор и да је том приликом усмртио јагњад која су била недавно рођена. 

-Јагњад су била јако млада и било их је лако усмртити, казао нам је власник Саша Дедаић уз објашњење да је једино занимљиво како је шакал прошао кроз мали простор између арматурских шипки. 

-Иначе, у ноћним сатима, из оближњих шума може се чути лавеж шакала, што говори да су они ту у близини, казао је Дедаић. 

Шакали су се претходних година на простору пљеваљске општине појавили у непосредној близини кањона ријеке Таре, а потом и у селима која се налазе близу кањона ријеке Ћехотине, као и њених притока. Првих година иза шакала су се налзила усмрћена срнчад, а потом јагњад и јарад, док би приликом напада на стада одрасле овце задобијале повреде. 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here