РУМУНСКИ КОНЗУЛ И ДЕЛЕГАЦИЈА АСОЦИЈАЦИЈЕ ГРАДСКИХ МЕНАЏЕРА РУМУНИЈЕ ПРЕЛОЖИЛА САРАДЊУ СА ОПШТИНОМ ПЉЕВЉА

0
272

Предсједник општине Пљевља, др Дарио Вранеш, заједно са менаџерком општине Љиљаном Ђондовић и сарадницима, примо је генералног конзула господина Радуа Горинциоиа и делегацију Асоцијације градских менаџера Румуније.

На почетку разговора предсједник Вранеш је упознао госте са културно-историјским, природним и културолошким богатством града, пољопривредним потенцијалом, али и са највећим проблемом чији смо сведоци, а то је унутрашња и спољашња миграција младог становништва, најчешће због немогућности да пронађу одговарајући посао.

„Моја мисија је да млади остају у Пљевљима, гдје ће уз сигурно запослење у струци основати породицу и наставити живот. Како бих успио у својој мисији, најважнији помак јесте отварање нових радних мјеста” рекао је Вранеш.

С тим у вези, посјета делегације из Румуније  предстсвља почетак успјешне сарадње између двије државе, али и могућност започињања заједничких пројеката.

Делегација је представила пројекат „Паметни град” у склопу кога је предложила „Паметну расвјету” као вид идејног рјешења.

„Улога паметних расвјетних рјешења у интелигентној трансформацији градова добила је замах последњих година. Тај развој ће се наставити у наредним годинама и постаће кључни елемент у већини паметних градских стратегија широм свијета. Могућности које градови могу искористити уградњом паметних расвјетних рјешења одражава се кроз уштеду енергије и одржавања градског буџета” казао је Флореан Марин. 

Такође, делегација је предложила пилот пројекат „Паметне расвјете” који је спремна да реализује у нередном периоду у једној пљеваљској улици.

Осим „Паметне расвјете” делегација је показала заинтересованост за сарадњу у свим секторима и гранама привреде, а нарочито за дрвну прераду и производњу лијекова.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here