МЕДВЈЕДИ СВЕ ЧЕШЋЕ НАНОСЕ ШТЕТУ ПЉЕВАЉСКИМ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

0
360

ПЉЕВАЉСКИ СТОЧАРИ, ПЧЕЛАРИ И ВОЋАРИ ДА ВИШЕ ПОВЕДУ РАЧУНА КАКО БИ ЗАШТИТИЛИ ИМОВИНУ ОД МЕДВЈЕДА

Да је неопходно што боље заштитити пчелињаке, воћњаке, али и стада оваца од медвједа упозоравају из Ловачког друштва „Пљевља“. Из поменуте организације наводе да су последњих дана учестали напади медвједа на стада оваца у подручју Косанице, као и на пчелињаке у подручју села Брвеница, Глисница и села Дабовина. 

-Све су чешће пријаве из села Косаница да медвједи наносе озбиљне штете сточарима који имају стада оваца, каже предсједник Ловачког друштва Раде Јањушевић уз напомену да медвједа на подручју пљеваљских села има значајан број. 

Јањушевић наводи да су ловци имали пријаве штета у пчелињацима у селу Дабовина, а да су недавно стигле пријаве и о уништавању воћњака у овом селу. Јањушевић упозорава да ће медвједи посебно нападати на воћњаке у наредном периоду, нарочито тамо гдје се род воћа одржао. 

-Из села Дабовине већ смо имали пријаве да су медвједи уништили одређена стабла воћа, казао је Јањушевић и додао да се свуда на терену могу видјети трагови присуства медвједа. 

-Свакако тачан број је тешко утврдити али се предпоставља да их на подручју пљеваљске општине има око тридесет. Наравно они се крећу и мјењају мјеста, прелазе у сусједне државе и општине а потом се и враћају, казао је Јањушевић уз нагласак да сточари, пчелари и воћари морају бити више на опрезу. 

Током прољетних мјесеци на подручју пљеваљског села Премћани забиљежени су напади медвједа и на грла крупне стоке.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here