КОМУНИСТИ ЈОШ 1925. ГОДИНЕ РАЗБИЈАЛИ ЈУГОСЛАВИЈУ

0
345

Иако се свакодневно може чути да су националисти разбили Југославију, сасвим је јасно да је Комунистичка партија прва радила на разбијању заједничке државе Срба, Хрвата и Словенаца. Комунисти су у том послу чак предухитрили и фашисте, који су на власт у Италији  дошли тек 1922. године. 

Следећи политику Коминтерне (Комунистичка интернационала и Трећа интернационала) југословенски комунисти су заузели став да тадашњу Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца треба разбити. Радећи у том правцу, комунисти су радили на разбијању Српског народа. Тако је на Другом конгресу Комунистичке партије, који је одржан у јуну 1920. године у Вуковару донијета одлука да се створи македонска нација. На Трећем конгресу, одржаном 1926. године у Бечу, утврђен је став о црногорској нацији. Већ 1928. године, на конгресу који је одржан у Дрездену, донијета је одлука о стварању црногорске нације. На Петој земаљској конференцији Комунистичке партије Југославије у октобру 1940. године донијета је одлука о пет нација на простору Краљевине Југославије. Међу тим нацијама налазили су се Срби, Хрвати, Словенци, Макадонцији и Црногорци. 

Међутим, Комунистичка партија је кроз стварање нових нација ишла на стварање и нових држава и разбијање заједничке државе. Таква политика се може видјети и кроз издавање штампе од стране КПЈ. У листу Комунист, штампаном за 1925. годину, јасно су истакнуте пароле „ДА ЖИВИ СЛОБОДНА И НЕЗАВИСНА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА“, као и „ДА ЖИВИ СЛОБОДНА И НЕЗАВИСНА РЕПУБЛИКА ХРВАТСКА“. Иста парола се истиче и у случају Словеније. У поменутом листу, за 1925. годину, не помиње се независна Црна Гора, јер је одлука о стварању црногорске нације донијета тек 1928. године на конгресу у Дрездену. 

У листу Комунист, чији је издавач била Комунистичка партија Југославије, а уредник Моша Пијаде, јасно се наводи и ко је главни непријатељ. Тако се уз наведене покличе јасно истиче и парола „ПРОТИВ ВЕЛИКОСРПСКЕ НАЦИОНАЛНЕ ПОЛИТИКЕ“.

Сличне пароле се нажалост и данас чују, како у Црној Гори, тако и у Хрватској, Босни и Херцеговини. Посебно је увјек за све Србија крива. Истини за вољу, тренутно је најмања срџба према Србима у Македонији. Наставак дјеловања  Комунистичке партије и Треће интернационале и даље је примјетно у Црној Гори. Занимљиво је да се тренутно покушава прикрити антисрпска политика, јер следбеници политике КПЈ сада се покушавају маскирати у некакве европске и демократске снаге, наводно истичући као циљ борбу за права свих националних, вјерских и других група. У читавој њиховој причи само се прећуткује гажење права српског народа. 

Рад на разбијању некадашње заједничке државе Срба, Хрвата и Словенаца, крунисан је деведесетих година прошлог вијека. Последње припреме су извршене уставом СФР Југославије из 1974. године. Поменутим уставом републике су добиле снагу државе, а Србија је подјељена на три дијела. Практично је урађено много горе него што су то могли и да слуте комунисти 1925. године у листу Комунист. Остаје да се види хоће ли Срби имати снаге да се опет окупе, или ће и даље наивно корачати за вођама из редова оних политичких групација које желе управо српско уништење. Поставља се и питање докле ће поједини Срби, зарад привилегија, пристајати да учествују на уништењу сопственог народа.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here