ОДРЖАНА ДВАНАЕСТА ИЗЛОЖБА МЕДА И ПЧЕЛИЊИХ ПРОИЗВОДА

0
187

Мед скупљи него лани

– Ове године имамо више излагача него прошле, а то потврђује да је ове године боља организација, да се више радило на припремању изложбе и да је већа заинтересованост пчелара, казао је предсједник пљеваљске општине Дарио Вранеш

Јучерашња 12. изложба меда, пчелињих производа и пчеларске опреме окупила је велики број пчелара из читавог региона. Као и претходне године доминирали су пљеваљски, али и пчелари са подручја Републике Србије. Цијене меда и других пчелињих производа су биле прилично уједначене, без обзира са ког подручја су дошли излагачи. Тако је тегла меда цијењена од шест и по до осамнаест еура. Најефтинији је био сунцокретов мед, док се за 18 еура продавала тегла меда са саћем. Ливадски мед се продавао за 15 еура, док су се цијене разних пчелињих производа разликовале од пчелара до пчелара. 

-Општина Пљевља наставља да подржава манифестације које доприносе развоју пчеларства али и све друге манифестације које помажу грађанима Пљеваља да развијају своје послове, без обзира да ли живјели у градском или сеоском подручју, казао је предсједник пљеваљске општине др Дарио Вранеш уз појашњење да се сваког дана показује да грађани Пљеваља препознају напоре локалне управе на унапређењу услова за живот. 

Према његовим ријечима и овогодишња изложба меда то потврђује јер је иста богатија са понудом. 

-Ове године имамо више излагача него прошле године, а то потврђује да је ове године боља организација, да се више радило на припремању изложбе и да је већа заинтересованост пчелара, казао је Вранеш и истакао да и тај податак говори да се иде узлазном путањом. 

Јучерашњу изложбу меда и пчелињих производа свечано је отворио државни секретар Министарства пољопривреде Стеван Гајевић, који је обећао да ће поменуто министарство наставити са пружањем подршке пчеларима и да ће радити на подстицају пчеларства. Изложби је присуствовао и предсједник Удружења пчелара Црне Горе Радуле Миљанић, као и представници општинских удружења. 

Грађани Пљеваља јуче у главној градској улици Краља Петра показали су велико интересовање за пчелиње производе. Посебно се куповао мед који је за неколико еура био скупљи него прошле године. Пред појединим штандовима примјећене су гужве, а пчелари су уз изложене производе обавезно истицали признања која су добили на другим регионалним изложбама, као и признања и оцјене од појединих стручних служби из региона. Практично сви излагачи су износили податке да је њихов мед изузетног квалитета и да се по одређеним квалитетима разликује од другог меда. Чуле су се и бројне шале, али су доминирале приче о пчеларском знању, великом труду, као и о великој љубави према пчеларском послу. Прича о добитку и заради од продаје меда практично се није могла чути. 

Изложбе мјесто за размјену искустава

-Што се тиче овогодишњих приноса они су изузетно добри. Ми имамо један пчелињак на надморској висини од од 720, а други у селу које се налази на надморској висини од 900 метара, казала нам је Милица из Прибоја која нам је појаснила да се она и муж баве пчеларством и да редовно долазе на пљеваљску изложбу меда, као и да су за квалитет меда добили више признања на регионалним сајмовима. 

Током јучерашњег дана нису изостали пчелари из Ариља, Нове Вароши, Пријепоља и других градова у Републици Србији. 

-Потражња за медом је из године у годину све већа. Неопходан је велики рад и труд, а овакве изложбе добро дођу за размјену искустава, казао је Иван из Ариља.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here