СТАНОВНИЦИ ЂУРЂЕВИЋА ТАРЕ НЕ ПРИХВАТАЈУ ИЗГРАДЊУ НОВОГ ДАЛЕКОВОДА  КРОЗ СЕЛО

0
243

Далековод од 400 kw не може кроз село

– Овако пројектовани коридор практично девастира читав простор кроз наше село, тврде мјештани Ђурђевића Таре

Становници пљеваљског села Ђурђевића Таре упозорили су да неће дозволити изградњу новог далековода кроз њихово село, јер би то значило и уништење овог подручја и исељавање становништва. Нови далековод од 400 kw, предвиђа и коридор кроз село у ширини од једног километра и према мишљењу тамошњих становника треба да иде кроз ненасељени дио. 

-Овако пројектовани коридор практично девастира читав простор кроз наше село. Угрожена ће бити водоизворишта, земљиште, воћњаци и наравно здравље људи, наводи се у саопштењу мјештана и истиче да су мјештани овог села у неколико наврата већ упозорили да неће дозволити да такав далековод, који треба да повеже југ и сјевер Црне Горе. 

Мјештани села наводе да они већ кроз село имају далековод 110 kw, као и да је тај далековод у много чему промјенио услове живљења. Постављањем металних стубова и њихово укоповање изазвало је нестанак појединих изворишта. 

-Када се градио из правца Албаније до Мостара далековод 400 kw, преко Црне Горе , прије десетак година, исправљен је пројекат и овај далековод је заобишао сва насељена мјеста. Инвеститор је била Савезна Република Њемачка али су приговори прихваћени. Потрошено је више новца али далековод не иде нигдје кроз насељена мјеста. Значи, Њемци су прихватили сугестије, а одређена лица у Црној Гори неће да прихвате, наводи се у саопштењу. 

За становнике овог села посебно је неприхватљиво исељавање становништва, јер би се на тај начин прихватило незаконито понашање представника Електропривреде и њених компанија. 

-Ни у ком случају нећемо прихватити никакву експропијацију и исељавање са овог простора, јер би то значило прихватање нечије бахатости и безакоња, поручују мјештани Ђурђевића Таре. 

Становници Ђурђевића Таре последњих година су успјели да значајно развију послове у области туризма. Сплаварење на Тари, као и многи други видови сеоског туризма учинили су да је ово село, посебно мост на Тари, постали једна од најпосјећенијих дестинација у Црној Гори. Када је у питању сјеверни и централни дио Црне Горе Ђурђевића Тара и манастир Острог су два најпосјећенија мјеста. 

-Изградњом далековода од 400 kw у потпуности би замро туризам, ово село би практично престало да постоји. То би била невиђена штета не само за пљеваљски крај већ за читаву Црну Гору, наводи се у саопштењу становника Ђурђевића Таре и поручује да никада неће дозволити изградњу далековода. 

Са изградњом далековода од 400 kw створили би се услови да се повеже југ Црне Горе са сјевером, као и да се повеже са квалитетним далеководом са Републиком Србијом. Мјештани Ђурђевића Таре тврде да далековоод може да иде иза села и да не буде никакве штете, једино што би градња истог, услед лошег терена, била тежа. 

И постојећи далековод угрожава здравље људи

-Постојећи далековод од 110 kw сасвим је сигурно да негативно утиче на здравље оних становника нашег села, чије се куће и имања налазе испод самог далековода или на удаљености до 50 метара. Многа лица су обољела из тих кућа, а нека лица су и преминула од тих обољења, упозоравају мјештани Ђурђевића Таре.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here