ВРАНЕШ НАКОН САСТАНКА СА СПАЈИЋЕМ У ВЕЗИ ПОПИСА: ИМАЛИ СМО ИЗУЗЕТНО КОНСТРУКТИВАН РАЗГОВОР

0
294

У оквиру консултација поводом спровођења Пописа становништва који је заказан за 30. новембар, предсједник Владе Милојко Спајић састао се данас са представницима локалних самоуправа.

„Важно је да на најбољи начин и уз најшири консензус ријешимо питање спровођења Пописа који ће нам дати релевантне податке за даљи развој Црне Горе у нашем заједничком интересу”, поручио је Спајић и изразио задовољство сусретом са челницима локалних самоуправа што је, како је казао, добра платформа за сарадњу и по другим питањима важним за друштвени развој. 

Премијер је, како је саопштено из Службе за односе с јавношћу Владе, упознао саговорнике и са разговорима које је имао са представницима парламентарних партија, невладиног сектора и представника мање бројних народа.

„Постоји добра воља Владе и моја лично да се изађе у сусрет свим захтјевима који су конструктивни и добронамјерни”, истакао је он.

Предсједник Општине Пљевља Дарио Вранеш рекао је да су имали „изузетно конструктиван“ разговор са премијером.

„Црна Гора мора да покаже да је зрела као демократско друштво, сви услови су испуњени да се попис одржи. Одржаван је и кад је проценат неписмених био преко 95 одсто. Постоје предсједници општина из редова ДПС-а који не желе попис или желе да га бојкутују“, казао је он.

На питање је ли било таквих ставова на састанку, Вранеш је рекао да индиректно јесте.

„Ако тражите разлог, увијек ћете га наћи. Морамо да покажемо цивилизованом свијету да смо држава која је достигла један цивилизацијски ниво. Није лијепа порука да Црна Гора не може да одржи попис. Било је пар предсједника који су хтјели на индиректан начин да одложе попис. Они који долазе из општина гдје је на власти ДПС”, истакао је Вранеш.

Челници општина су иначе предсједници пописних комисија.

Попис становништва требало је да се одржи од 1. до 15. новембра, али га је новоизабрана Спајићева влада одгодила за период од 30. новембра до 15. децембра. Одлука је услиједила након што је дио опозиције и националних савјета то тражио, поручујући да тренутно нема услова за спровођење пописивања јер није, између осталог, обезбијеђена контрола тог процеса. Неке од странака најављивале су и бојкот, опструирајући рад пописних комисија на чијем су челу њихови представници.

Извор: Вијести

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here